Tvarohový páj s jahodami
85 min.
Ingredience
- na potření a vysypání těsta
- směs čerstvého ovoce
- smetanová zálivka
- 1špetkaSkořice mletá
- 200gramůTvaroh tučný
- 150gramůCukr krupice
- 2lžíceMed včelí
- 1kusVejce slepičí
- 1decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- těsto na páj
- 175gramůMáslo čerstvé
- 6lžicVoda pitná
- 1špetkaSůl
- 375gramůMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1249 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
68 g
Sacharidy
139 g
Vláknina
10 g
Cukr
57 g
Postup přípravy
- 1Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme na poloviny. Omytou rebarboru oloupeme a nakrájíme na 2 cm kostky. Ve smetaně rozmícháme med, cukr, skořici a vajíčko a směs vmícháme do tvarohu. Polovinou ovoce naplníme formu, zalijeme polovinou tvarohové směsi, na kterou položíme ovoce, zalijeme zbytkem tvarohu a zakryjeme těstovým víkem. Okraje potřeme bílkem a přitlačíme je k sobě, potom těsto propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
- 2V míse smícháme hladkou mouku, tuhé máslo, špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme vidličkou a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
- 3Druhý den na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou a plackou vyložíme olejem vymazanou rozvírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými mandlemi. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy, a použijeme ho jako víko.
- 4Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.
- 5Upečený koláč necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme ne porce a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.