Uzbecká šavlja se sušenými meruňkami
55 min.
Ingredience
- 300gramůMeruňky sušené
- 1100mililitrůVoda pitná
- 3kusyCibule
- 300gramůMrkev kořen
- 3kusyRajčata
- 2lžícePažitka
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
- 1lžičkaPepř černý celý
- 600gramůRýže loupaná
- 200mililitrůZakysaná smetana
- 3lžíceMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1024 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
24 g
Sacharidy
188 g
Vláknina
15 g
Cukr
47 g
Postup přípravy
- 1Nejprve do 500 ml vlažné vody namočíme opláchnuté sušené meruňky. Po 20 minutách je scedíme a překrájíme na poloviny. Na silná kolečka nakrájíme cibuli, na kolečka mrkev, na čtvrtky rajčata a nasekáme pažitku.
- 2V kastrolu na rozpuštěném másle opečeme cibuli s mrkví, ke směsi přidáme rajčata, pažitku, sůl, sladkou papriku, celý pepř a zalijeme 600 ml horké vody. Uvedeme do varu a přidáme překrájené meruňky. Přisypeme rýži, promícháme a pod pokličkou dusíme asi 20 minut. Během dušení šavlju 2x promícháme dřevěnou vařečkou. Jestliže se voda vyvaří dřív, než jsou všechny součásti měkké, můžeme dolít trochu vařící vody.
- 3Hotovou šavlju necháme ještě pod pokličkou 15 minut dojít, pak ji servírujeme přelitou zakysanou smetanou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.