Valašské zapečené brambory
55 min.
Ingredience
- 0,5kilogramBrambory
- 0,5kilogramPohanka
- 4kusyVejce slepičí
- 1decilitrSmetana 12% (konzumní)
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaMajoránka
- 1lžičkaPetržel - nať
- 100gramůSlanina vepřová
- 3špetkySůl
- 2lžíceSádlo škvařené
- 1,75litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
788 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
30 g
Sacharidy
107 g
Vláknina
16 g
Cukr
457 mg
Postup přípravy
- 1Brambory omyjeme a uvaříme v 3/4 l osolené vody do poloměkka. Pak je oloupeme a nakrájíme na kostičky. Pohanku propláchneme vodou, nasypeme do vařící osolené vody (hladinu cca prst nad pohanku), necháme přejít varem a alespoň 15 minut odstát. Potom ji smícháme s bramborami, opepříme a osolíme, přidáme majoránku a petrželku, rozprostřeme do sádlem (1 lžíce) vymazaného pekáče a necháme 15 minut zapékat v troubě, vyhřáté na 250 stupňů.
- 2Pak směs zalijeme vajíčky rozšlehanými se smetanou a pečeme dalších 15 minut při 200 stupních.
- 3V pánvi osmažíme na zbylém sádle na kostičky nakrájenou slaninu.
- 4Zapečené brambory rozdělíme na servírovací talíře, posypeme osmaženou slaninou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.