Vánoční polévka s krutony z housky
70 min.
Ingredience
- 4kusyPepř černý celý
- 1kusCibule
- 1lžíceCeler - nať
- 150gramůMáslo čerstvé
- 180gramůCeler bulvový
- 120gramůMrkev kořen
- 120gramůPetržel kořen
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 1lžičkaSůl
- 1lžícePetržel - nať
- 2kusyŽemle tuková
- 1stroužekČesnek
- 0,25lžičkaMuškátový oříšek
- 1litrVoda pitná
- 1500gramůKapr obecný
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
583 kcal
Bílkoviny
47 g
Tuky
35 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Rybí hlavu, ocasní porci kapra a vnitřnosti očistíme. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na tenké nudličky.
- 2S kořením zhruba dvacet minutu vaříme hlavu a ocasní porci kapra a rozdrcený česnek. Poté přecedíme a v části vývaru uvaříme vnitřnosti.
- 3Kořenovou zeleninu usmažíme na 50 gramech másla a odložíme.
- 4Na dalších 50 gramech másla ve větším silnostěnném hrnci smažíme jíšku z mouky, zalijeme po částech vývarem, dobře rozšleháme a dvacet minut povaříme. Poté přidáme obrané rybí maso, pokrájené vnitřnosti, zeleninu, muškátový oříšek a sůl. Prohřejeme s celerovou natí, odstavíme a vsypeme posekanou petrželovou nať.
- 5Zvlášť usmažíme krutony na zbylém másle. Můžeme z pečiva vykrajovat vánoční motivy.
- 6Krutony servírujeme k rybí polévce na zvláštní misce.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.