Vánoční sladká omáčka
65 min.
Ingredience
- 2kusyCibule
- 80gramůMrkev kořen
- 80gramůCeler bulvový
- 80gramůPetržel kořen
- 2,5decilitryPivo tmavé 12% 4,0% obj.
- 60gramůPovidla švestková
- 1,5lžíceCitronová šťáva
- 3špetkySůl
- 100gramůMed včelí
- 2špetkyTymián sušený
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4kusyNové koření celé
- 1kusBobkový list
- 2lžíceCukr krupice
- 50gramůPerník
- 2lžíceMandle
- 2lžíceOřechy vlašské
- 2lžíceHrozinky
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
433 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
76 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
5 g
Cukr
31 g
Postup přípravy
- 1Cibuli, mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a drobně pokrájíme. V hrnci bez omastku cibuli se zeleninou osmažíme dozlatova. Přilijeme černé pivo, přimícháme povidla, citronovou šťávu, sůl, med a okořeníme tymiánem, černým mletým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a omáčku vaříme pomalu asi 15 minut. Omáčku přecedíme a cibuli se zeleninou propasírujeme přes síto.
- 2V druhém hrnci si z cukru připravíme karamel. Postupně přilijeme omáčku, kterou zahustíme nastrouhaným perníkem.
- 3Nakonec do omáčky dáme pokrájené loupané mandle, vlašské ořechy, hrozinky a pomalu vaříme dalších 15 minut. Omáčku servírujeme teplou.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.