Vařené jehněčí s hráškem a klobásou
190 min.
Ingredience
- Jehněčí masový vývar
- 2kusyBobkový list
- 3kusyCibule
- 750gramůJehněčí krkovice
- 200gramůKosti hovězí morkové
- 4kusyNové koření celé
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPepř černý celý
- 60gramůPetržel - nať
- 200gramůPórek
- 0,5lžíceSůl
- 2decilitryVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 200gramůKvěták
- 60gramůCeler - nať
- 3stroužkyČesnek
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 300gramůHrášek
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaMajoránka
- 1lžičkaKmín drcený
- 60lžicPetržel - nať
- 250gramůKlobása vepřová
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1431 kcal
Bílkoviny
55 g
Tuky
113 g
Sacharidy
42 g
Vláknina
11 g
Cukr
10 g
Postup přípravy
- 1Den předem namočíme suchý zelený hrášek do studené vody.
- 2Jehněčí masový vývar:
- 3Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a maso dáme znovu vařit s 1.5 l čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
- 4Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
- 5Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu, vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem.
- 6Hrách slijeme a dáme ho vařit do 1.2 l jehněčího vývaru. Přidáme podle chuti do vývaru sůl, pepř, majoránku a mletý kmín. Hrách vaříme doměkka cca 1 hodinu.
- 7Mezitím si nakrájíme na kolečka pikantní klobásu a v pánvi nasucho osmažíme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a odložíme do misky. Přibližně 10 minut před dovařením přidáme do vývaru klobásu.
- 8Porce polévky posypeme petrželovou natí a podáváme s nakrájeným masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.