Vařené jehněčí s koprovou omáčkou po švédsku
135 min.
Ingredience
- Omáčka
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 100gramůMáslo čerstvé
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 6decilitrůVývar jehněčí
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžíceCukr krupice
- 1,5lžíceOcet kvasný lihový
- 3lžíceKopr čerstvý
- Vařené jehněčí
- 1,5kilogramyJehněčí krkovice
- 4litryVoda pitná
- 3lžíceKopr čerstvý
- 1kusBobkový list
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 0,5lžičkaPepř černý celý
- 5kusůNové koření celé
- 0,5lžíceSůl
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
984 kcal
Bílkoviny
65 g
Tuky
75 g
Sacharidy
13 g
Vláknina
2 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Jehněčí odblaníme, dobře promyjeme vařící vodou (2 litry), poté je promyjeme pod tekoucí studenou vodou, vložíme do hrnce se studenou vodou (2 litry) a pomalu přivedeme k varu. Omyjeme snítky kopru (4 lžíce), 3 lžíce kopru drobně pokrájíme a odložíme. Do vody k masu přidáme bobkový list, celou očištěnou cibuli, 2 stroužky česneku, celý pepř, nové koření, snítky kopru (1 lžíci ) a sůl.
- 2Maso vaříme pod poklicí pomalu, jen aby probublávalo asi 90 minut doměkka. Z počátku, pokud se ve vývaru utvoří pěna, odebereme ji. Uvařené maso vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme ho v teple. Vývar přecedíme.
- 3V misce si rozkvedláme 1 dl vývaru se žloutkem. Do misky s pokrájeným koprem přidáme 50 g změklého másla a dobře ho s koprem promícháme.
- 4V pánvi si rozehřejeme 50 g másla, přidáme 3 lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme 5 dl vychladlého jehněčího vývaru a za stálého míchání jíšku rozvaříme dohladka. Vaříme ji pomalu asi 10 minut.
- 5Poté přimícháme vývar se žloutkem, podle chuti sůl, cukr, ocet a provaříme. Nakonec přimícháme kopr s máslem, na kousky pokrájené maso, vše necháme ho prohřát a hned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.