Vařený marinovaný tuňák s cibulí
65 min.
Ingredience
- 1kilogramTuňák obecný
- Na pokapání
- Na restování
- Na vaření
- 200litrůVoda pitná
- 1kusBobkový list
- 5kusůNové koření celé
- 5kusůPepř černý celý
- 2stroužkyČesnek
- Sůl na marinádu
- 150gramůSůl mořská
- Zelenina
- 1kusCibule červená
- 2kusyŠalotka
- 200mililitrůVoda pitná
- 4kusyKostkový led
- 1lžíceŠalvěj čerstvá
- 1lžíceOregano čerstvé
- 2lžíceKapary
- 120gramůCherry rajčata
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
345 kcal
Bílkoviny
43 g
Tuky
12 g
Sacharidy
16 g
Vláknina
772 mg
Cukr
28 mg
Postup přípravy
- 1Omytý a osušený filet z tuňáka si 2 dny předem vařením naložíme do solné marinády. Hustě ho posypeme hrubou mořskou solí, zabalíme ho do potravinářské fólie a odložíme do chladničky. Během té doby filet 2-4x obrátíme.
- 2Než tuňáka začneme vařit, omyjeme ho pod tekoucí vodou a pak vložíme na 2 hodiny do hrnce se studenou vodou. Tu samou vodu i s tuňákem přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme 25-30 minut. K tuňáku do vody přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a stroužky česneku. Hrnec odstavíme z plotny a tuňáka necháme ve vodě vychladnout a odstát 3 hodiny.
- 3Mezitím si před konečnou úpravou připravíme zeleninu: očistíme červenou cibuli a šalotky, nakrájíme je na kolečka, které dáme do misky s velmi studenou vodou (nebo si do ní přidáme kostky ledu). asi po 5 minutách cibuli scedíme z vody a necháme ji okapat. V pánvi si rozehřejeme olivový olej, na něm si orestujeme dozlatova cibuli. Zlaté kroužky cibule rozložíme na servírovací mísu. Červená a žlutá cherry rajčata omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky. Omyté lístky šalvěje a oregána necháme osušit.
- 4Maso z tuňáka nakrájíme na malé kousky, které dáme na připravenou cibulku. Poté tuňáka posypeme kapari, bylinkami, ozdobíme rajčátky, vše pokapeme olivovým olejem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.