Vařený závin s uzeným a zelím
105 min.
Ingredience
- 400gramůZelí bílé kysané
- 8litrůVoda pitná
- Náplň
- 60gramůStrouhanka
- 180gramůVepřové škvarky
- 2kusyCibule
- 260gramůUzené maso vařené
- 2lžíceSádlo škvařené
- 1lžičkaSůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- Těsto
- 600gramůBrambory
- 8decilitrůVoda pitná
- 250gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1lžičkaSůl
- 2kusyVejce slepičí
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
686 kcal
Bílkoviny
34 g
Tuky
37 g
Sacharidy
51 g
Vláknina
5 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Náplň: Vepřové škvarky pomeleme na masovém mlýnku. Oloupané cibule drobně pokrájíme. Uzené vařené maso nakrájíme na malé kostičky, nebo ho nahrubo pomeleme. V pánvi si rozpálíme sádlo, na něm zpěníme cibuli, když začne růžovět, přidáme uzené maso, promícháme a podle chuti dosolíme a okořeníme pepřem. Krátce směs osmažíme a necháme vychladnout.
- 2Těsto: Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Vaříme 20 minut, poté brambory scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Brambory v míse promísíme s většinou mouky, solí a vejci. Směs dáme na zbytkem mouky pomoučený vál a těsto dobře prohněteme. Když se nelepí, přendáme ho na pečící papír (o něco menší, než pečící plech). Na pečícím papíru z těsta vyválíme placku silnou asi 5 mm ve tvaru obdélníku.
- 3Těsto posypeme strouhankou, rozetřeme po něm pomleté škvarky a maso s cibulí včetně výpeku. Pomocí pečícího papíru těsto zavineme a upravíme do závinu. Z pečícího papíru závin přeneseme na čistou navlhčenou utěrku nebo plátno. Závin zabalíme a konce dobře zavážeme provázkem. Ve větším hrnci si přivedeme k varu vodu a závin v ní vaříme pomalu 45 minut.
- 4Uvařený závin rozbalíme, nakrájíme na plátky a hned podáváme s kysaným zelím.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.