Vejce se smetanovou omáčkou a červenou řepou
80 min.
Ingredience
- 5decilitrůVoda pitná
- 4kusyVejce slepičí
- 0,5lžíceKopr čerstvý
- Smetanová omáčka
- 0,5lžícePetržel - nať
- 1decilitrBujón zlatý zeleninový
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2špetkyPepř bílý
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- Zapečená řepa
- 600gramůČervená řepa
- 350gramůŘedkev
- 1,5decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 2decilitrySmetana 16% (pochoutková)
- 2lžíceMaizena - kukuřičný škrob
- 2lžičkySůl
- 2lžičkyPepř černý mletý
- 2špetkyZázvor mletý
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 2špetkyNové koření mleté
- 2lžíceMandle
- 2lžíceSemínka slunečnicová loupaná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
617 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
48 g
Sacharidy
33 g
Vláknina
7 g
Cukr
13 g
Postup přípravy
- 1Červenou řepu a černou ředkev omyjeme, oloupeme a nakrájíme na plátky, které vložíme po vrstvách do pekáčku.
- 2V míse si promícháme 2 dl smetany s 2 dl zakysané smetany a 2 lžícemi Maizeny (kukuřičný škrob). Přidáme sůl, pepř, zázvor, muškátový oříšek a mleté nové koření. Vše dobře promícháme a směsí zalijeme řepu. Povrch posypeme plátky mandlí a slunečnicovými semínky. Pekáček s řepou vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C a pomalu ji zapečeme asi 40-45 minut.
- 3Mezitím petrželku a kopr omyjeme, petrželku drobně pokrájíme, kopr odložíme. Do kastrolku dáme vařit 5 dl vody, když začne vřít, vložíme do ni 4 vejce a uvaříme je naměkko. Vaříme je 4-5 minut, víc ne. Pak je pod tekoucí studenou vodou zchladíme a oloupeme.
- 4V rendlíku přivedeme k varu 1 dl zeleninového bujónu. Přimícháme 1,5 dl smetany a za stálého míchání necháme přejít varem. Pak omáčku dochutíme pepřem, za stálého šlehání vmícháme žloutek, petrželku a dochutíme solí a pepřem.
- 5Na talíře rozpůlíme vejce, které přelijeme omáčkou, přidáme plátky zapečené řepy, které ozdobíme snítkou kopru a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.