Velikonoční bůčková kapsa
125 min.
Ingredience
- 1kilogramVepřový bok
- 3decilitryVoda pitná
- 2decilitryPivo světlé 12% 4,5% obj.
- 0,5decilitrOlej slunečnicový
- Nádivka
- 8lžicKopřiva
- 1lžíceČesnek
- 4kusyRohlíky bílé
- 2decilitryMléko plnotučné
- 0,5decilitrSmetana 33% (šlehačka)
- 100gramůMáslo čerstvé
- 4kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaSůl
- 3špetkyPepř černý mletý
- 2špetkyMuškátový květ
- 2špetkyZázvor mletý
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1903 kcal
Bílkoviny
37 g
Tuky
179 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
3 g
Cukr
493 mg
Postup přípravy
- 1Připravíme nejdříve nádivku: jarní mladé kopřivy a listy medvědího česneku omyjeme, vodu setřepeme, lístky otrháme a pokrájíme na proužky. Rohlíky (nebo housky) pokrájíme na kostky, dáme do mísy a zalijeme mlékem a smetanou. V druhé misce utřeme máslo se žloutky do pěny. Postupně k němu budeme přimíchávat sůl, pepř, muškátový květ a zázvor. Poté přidáme namočené rohlíky, pokrájené kopřivy a vše dobře promícháme. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který zapracujeme do nádivky.
- 2Špalíček omytého prorostlého (libovějšího) bůčku prokrojíme přibližně uprostřed tak, že utvoříme hlubokou kapsu, kterou naplníme nádivkou a dobře uzavřeme párátky. Poté bůček převážeme provázkem a utvoříme pevný špalíček.
- 3Maso v pekáčku na rozpáleném oleji orestujeme z každé strany dozlatova. Přilijeme vodu, pivo a pod poklicí maso pečeme v předehřáté troubě na 180°C 60 minut. Během pečení maso poléváme výpekem a otáčíme. Dalších 15-20 minut maso opečeme dozlatova bez poklice.
- 4Z upečené masové kapsy odstraníme párátka a provázek. Maso pokrájíme na plátky, přelijeme výpekem a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.