Velikonoční kůzlečí polévka
110 min.
Ingredience
- 1kusKůzlečí hlava
- 1kusMozeček kůzlečí
- 3litryVoda pitná
- 80gramůMrkev kořen
- 80gramůCeler bulvový
- 80gramůPetržel kořen
- 1kusCibule
- 1lžíceTymián čerstvý
- 1kusBobkový list
- 1kusJazyk kůzlečí
- 1lžičkaPepř černý celý
- 0,5lžíceSůl
- 6kusůNové koření celé
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 2,5lžícePetržel kudrnka
- 4stroužkyČesnek
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
388 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
18 g
Sacharidy
9 g
Vláknina
2 g
Cukr
1 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou a omytou kůzlečí hlavu s jazykem a mozečkem dáme do většího hrnce a zalijeme 2-3 litry vody (podle velikosti hlavy).
- 2Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Zeleninu pokrájíme a přidáme ji s tymiánem, bobkovým listem, celým pepřem, solí a novým kořením do vody k hlavě, přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 80 - 90 minut.
- 3Omyjeme a drobně pokrájíme petrželku kudrnku a odložíme ji do misky.
- 4Když je maso z hlavy měkké, vývar - polévku scedíme do druhého hrnce (1.5 litru), maso obereme a pokrájíme. Mozeček odblaníme, jazyk sloupneme a vše nakrájíme na menší kousky a spolu s masem vrátíme do polévky.
- 5V pánvi na rozpuštěné máslo přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme do polévky. Necháme ji za stálého míchání dobře rozvařit (10-15 minut), aby nebyly žádné hrudky.
- 6Hotovou polévku podle chuti dosolíme, přimícháme petrželku a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.