Venkovská cibulačka s knedlíčky
220 min.
Ingredience
- Cibulačka
- 1kusCibule
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 150gramůCibule červená
- 0,5lžičkaCitronová šťáva
- 800gramůHovězí maso přední
- 1kusChilli paprička
- 0,5lžičkaKmín římský
- 20gramůMáslo čerstvé
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 1špetkaPepř bílý
- 200gramůPetržel kořen
- 0,5lžícePetržel - nať
- 1kusPórek
- 1lžičkaSůl
- 1decilitrVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 1špetkaChilli koření mleté
- 1kusMrkev kořen
- 1kusČesnek
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- 1kusVejce slepičí
- 50gramůMouka polohrubá
- 1špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaPaprika červená
- 1lžičkaSůl
- 300gramůHovězí kýta
- 400gramůKosti hovězí morkové
Počet porcí:
5Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1302 kcal
Bílkoviny
53 g
Tuky
103 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
6 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Do 1,3 litru cibulačky dáme vařit 3 morkové kosti (400 g) a 300 g kýty bez kosti. Vaříme do změknutí masa přibližně 90 minut. Polévku scedíme a pokrájené maso na kostky vrátíme zpět do vývaru. Morek z kostí vyjmeme, dáme ho do misky, přidáme k němu polohrubou mouku, vejce, špetku soli s pepřem, směs dobře vymícháme a vytvarujeme knedlíčky, které povaříme přibližně 5-7 minut, polévku dochutíme červenou paprikou, solí a podáváme.
- 2Cibulačka [27432]:
- 3Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. Omytou a odkapanou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme.
- 4V hrnci na rozpáleném másle s olejem cibuli zpěníme, přidáme petrželovou nať s česnekem a pod pokličkou dusíme 3-5 minut, pak směs zalijeme 1 litrem scezeného hovězího vývaru, přidáme 1 dl bílého vína, drcený římský kmín, pár kapek citronové šťávy a polévku dochutíme špetkou chilli, solí, bílým pepřem a podáváme.
- 5Hovězí světlý vývar [27325]:
- 6Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 7Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 8Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 9Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 10Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 11Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.