Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber

230 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
872 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
67 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vepřová žebra omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 l vody, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a žebra vaříme tak, že voda bude jen mírně probublávat. Vaříme 3 hodiny.
  • 2
    Připravíme si zavářku - špekové knedlíčky s bylinkami: Špek (nejlépe domácí) a uzený prorostlý bůček nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu z bylinek setřepeme a drobně je pokrájíme.
  • 3
    Kostičky špeku rozpustíme v rendlíku a vysmažíme je na zlaté škvarky. Necháme je vychladnout. 2 rohlíky pokrájíme na kostky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Poté k nim přidáme vychladlé škvarky i s omastkem, na malé kostičky pokrájený uzený bůček, polohrubou mouku (2 lžíce), vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Necháme ji asi 10 minut odpočinout, poté ze směsi vytvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru přibližně 3 cm, které obalíme v polohrubé mouce (2-lžíce).
  • 4
    Ještě očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Přibližně po 135 minutách vaření vepřových žeber, dáme do polévky všechnu zeleninu vcelku. Po 3 hodinách vaření polévku scedíme, maso ze žeber obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.
  • 5
    Vývar znovu přivedeme k varu. V pánvi na rozehřátém másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku, kterou zahustíme vývar. Za občasného promíchání jíšku povaříme asi 5 minut. Poté vložíme do polévky špekové knedlíčky, domácí široké nudle, pokrájené maso, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme 7-8 minut.
  • 6
    Nakonec do polévky přimícháme našlehanou sladkou smetanu. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Kaldoun s nudlemi a knedlíčky rozlijeme do talířů, porce posypeme pažitkou a servírujeme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.