Vepřový kaldoun - hustá krémová polévka z vepřových žeber
230 min.
Ingredience
- Jíška
- 100gramůMáslo čerstvé
- 60gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Kaldoun
- 1kilogramVepřová žebra
- 2,5litryVoda pitná
- 200gramůMrkev kořen
- 150gramůCeler bulvový
- 150gramůPetržel kořen
- 1kusCibule
- 2lžičkySůl
- 3lžičkyPepř černý mletý
- 1,2decilitrySmetana 33% (šlehačka)
- 1lžícePažitka
- 100gramůNudle domácí
- Zavářka - špekové knedlíčky s bylinkami
- 4lžíceMouka polohrubá
- 2špetkyMuškátový oříšek
- 1lžícePažitka
- 3špetkyPepř černý mletý
- 1lžícePetržel - nať
- 2kusyRohlíky bílé
- 2špetkySůl
- 20gramůŠpek
- 2kusyVejce slepičí
- 30gramůVepřový bok uzený
- 1decilitrMléko polotučné
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
872 kcal
Bílkoviny
36 g
Tuky
67 g
Sacharidy
29 g
Vláknina
4 g
Cukr
2 g
Postup přípravy
- 1Vepřová žebra omyjeme a dáme do hrnce s 2,5 l vody, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a žebra vaříme tak, že voda bude jen mírně probublávat. Vaříme 3 hodiny.
- 2Připravíme si zavářku - špekové knedlíčky s bylinkami: Špek (nejlépe domácí) a uzený prorostlý bůček nakrájíme na drobné kostičky. Omyjeme petrželku s pažitkou, vodu z bylinek setřepeme a drobně je pokrájíme.
- 3Kostičky špeku rozpustíme v rendlíku a vysmažíme je na zlaté škvarky. Necháme je vychladnout. 2 rohlíky pokrájíme na kostky, dáme je do mísy a zalijeme mlékem. Poté k nim přidáme vychladlé škvarky i s omastkem, na malé kostičky pokrájený uzený bůček, polohrubou mouku (2 lžíce), vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a směs dobře promícháme. Necháme ji asi 10 minut odpočinout, poté ze směsi vytvoříme malé kulaté knedlíčky o průměru přibližně 3 cm, které obalíme v polohrubé mouce (2-lžíce).
- 4Ještě očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) a cibuli. Přibližně po 135 minutách vaření vepřových žeber, dáme do polévky všechnu zeleninu vcelku. Po 3 hodinách vaření polévku scedíme, maso ze žeber obereme a zeleninu nakrájíme na kousky.
- 5Vývar znovu přivedeme k varu. V pánvi na rozehřátém másle usmažíme z hladké mouky světlou jíšku, kterou zahustíme vývar. Za občasného promíchání jíšku povaříme asi 5 minut. Poté vložíme do polévky špekové knedlíčky, domácí široké nudle, pokrájené maso, polévku dochutíme solí, pepřem a vaříme 7-8 minut.
- 6Nakonec do polévky přimícháme našlehanou sladkou smetanu. Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. Kaldoun s nudlemi a knedlíčky rozlijeme do talířů, porce posypeme pažitkou a servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.