Vepřový vývar s jarními kopřivami

50 min.
Švédsko

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
155 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
10 g
Sacharidy
6 g
Vláknina
4 g
Cukr
603 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Jarní mladé kopřivy omyjeme pod tekoucí vodou.
  • 2
    V hrnci přivedeme k varu 1.5 litru vody s lžičkou soli a kopřivy povaříme 1 minutu. Scedíme je, vývar zachytíme a kopřivy rozmixujeme na kaši.
  • 3
    V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený vepřový vývar z masa, jíšku rozmícháme dohladka a přilijeme 2 dl vývaru z kopřiv. Pomalu jíšku vařime 15 minut. Přidáme kopřivovou kaši, podle chuti sůl a pepř a polévku odstavíme z plotny.
  • 4
    Poté připravíme ztracená vejce: ve větším širším kastrolu přivedeme k varu 2 litry vody s octem. Čerstvá vejce po jednom rozklepneme do naběračky. Ještě než se začne voda vařit, promícháním utvoříme vír, do kterého vložíme vždy jedno vejce a vaříme 3-4 minuty. Poté vyjmeme a vložíme na sekundu do misky se studenou vodou.
  • 5
    Ztracená vejce odložíme opatrně do talíře, zalijeme kopřivovou polévkou a podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.