Vepřový vývar s jarními kopřivami
50 min.
Ingredience
- 250gramůKopřiva
- 2litryVoda pitná
- 1,5lžičkySůl
- 1,5lžičkyMáslo čerstvé
- 1,5lžičkyMouka pšeničná hladká T 650
- 7,5decilitrůMasový vývar
- 3špetkyPepř černý mletý
- Ztracená vejce
- 4kusyVejce slepičí
- 2litryVoda pitná
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
155 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
10 g
Sacharidy
6 g
Vláknina
4 g
Cukr
603 mg
Postup přípravy
- 1Jarní mladé kopřivy omyjeme pod tekoucí vodou.
- 2V hrnci přivedeme k varu 1.5 litru vody s lžičkou soli a kopřivy povaříme 1 minutu. Scedíme je, vývar zachytíme a kopřivy rozmixujeme na kaši.
- 3V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme studený vepřový vývar z masa, jíšku rozmícháme dohladka a přilijeme 2 dl vývaru z kopřiv. Pomalu jíšku vařime 15 minut. Přidáme kopřivovou kaši, podle chuti sůl a pepř a polévku odstavíme z plotny.
- 4Poté připravíme ztracená vejce: ve větším širším kastrolu přivedeme k varu 2 litry vody s octem. Čerstvá vejce po jednom rozklepneme do naběračky. Ještě než se začne voda vařit, promícháním utvoříme vír, do kterého vložíme vždy jedno vejce a vaříme 3-4 minuty. Poté vyjmeme a vložíme na sekundu do misky se studenou vodou.
- 5Ztracená vejce odložíme opatrně do talíře, zalijeme kopřivovou polévkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.