Vrchlabská vepřová krkovice
150 min.
Ingredience
- Na maso
- 1kilogramVepřová krkovice R.B.
- 0,25lžičkaSůl
- 4kusyBobkový list
- 1litrVoda pitná
- Na pórek
- 2kusyPórek
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 1lžíceVoda pitná
- 3stroužkyČesnek
- 1lžičkaZázvor mletý
- 2špetkyPepř černý mletý
- 0,25špetkaSůl
- 2lžičkyMouka pšeničná hladká T 650
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
294 kcal
Bílkoviny
8 g
Tuky
11 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
8 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Očištěnou vepřovou krkovici vcelku vložíme do osolené vroucí vody s bobkovými listy a vaříme zhruba 45 minut. Poté nakrájíme na plátky (vývar odložíme).
- 2Pórek očistíme a bílé části nakrájíme na nudličky. Syrové brambory oloupeme, opláchneme a nakrájíme na plátky. Jedním stroužkem česneku vytřeme pekáč. Česnek na pórek utřeme se solí, ostatní česnek rozdrtíme a smícháme se strouhaným muškátovým oříškem a tymiánem.
- 3Na rozpuštěném másle zpěníme pórek, zaprášíme moukou, přidáme česnek, koření a osmahneme. Přilijeme vodu a asi 5 minut dusíme.
- 4Dno pekáče přikryjeme plátky brambor, posypeme částí česnekové směsi, překryjeme další vrstvou brambor, opět posypeme česnekovou směsí a rozložíme poslední část brambor, posypeme zbylou směsí česneku a osolíme. Brambory zalijeme do poloviny vývarem z krkovice a přidáme sádlo.
- 5Brambory pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, poté poklademe plátky masa a pečeme, až se vývar zcela vsákne, zhruba hodinu.
- 6Podáváme s dušeným pórkem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.