Vsetínské řízky z panenky
135 min.
Ingredience
- 600gramůVepřová panenka
- 200gramůRýže dlouhozrnná
- 1,5litryVoda pitná
- 200gramůFazole červené
- 4lžičkySůl
- 1kusBobkový list
- 2lžíceOlej olivový extra panenský
- 2kusyCibule
- 3kusyHřebíček
- 6stroužkůČesnek
- 150gramůAnglická slanina
- 1lžíceMajoránka čerstvá
- 1lžičkaPepř bílý
- 4lžíceOlej slunečnicový
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1lžíceSádlo vepřové škvařené
- 8lžicSýr Eidam cihla 40%
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
904 kcal
Bílkoviny
57 g
Tuky
41 g
Sacharidy
79 g
Vláknina
9 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Den předem si promyjeme 200 g červené fazole, dáme do hrnce s 0,5 litrem vody. Necháme ji namočenou minimálně 12 hodin.
- 2Druhý den z fazole slijeme vodu, nalijeme 0,5 litru čerstvé vody a uvaříme ji doměkka s lžičkou soli a bobkovým listem. Vaříme pomalu přibližně 75 minut. Pak ji z přebytečné vody popřípadě slijeme.
- 3200 g rýže dobře promyjeme, scedíme a necháme odkapat. V hrnci si rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a rýži za stálého míchání krátce asi 2–3 minuty osmahneme. Jakmile se z ní odpaří voda, opatrně na ni přilijeme 0,5 litru vařící vody, přidáme 1 celou očištěnou cibuli, lžičku soli, 3 hřebíčky a pod pokličkou při mírné teplotě rýži uvaříme (jen aby probublávala). Vaříme ji 13–15 minut. Poklici během vaření neodkrýváme.
- 4Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. 6 stroužků česneku utřeme s lžičkou soli. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 5Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme plátky masa (přes vlákno) a pěstí je zlehka rozklepeme. Plátky masa potřeme 1/2 utřeného česneku, posypeme bílým pepřem. V pánvi, na rozpáleném slunečnicovém oleji, maso zprudka restujeme z každé strany po jedné minutě. Pak ho vyjmeme z omastku a odložíme do misky.
- 6Do výpeku přidáme pokrájenou cibuli se slaninou a česnek. Promícháme a krátce restujeme dozlatova. Pak přidáme uvařenou rýži, fazoli, dobře vše promícháme a podle chuti osolíme (1 lžička) a opepříme čerstvě pomletým černým pepřem.
- 7Na dno zapékací misky rozetřeme 1 lžíci sádla. Pak dáme 1/2 rýže s fazolí, na ni položíme plátky masa, které zakryjeme zbytkem směsi rýže s fazolí a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme při 250 °C přibližně 10 minut.
- 8Hotový pokrm rozdělíme na talíře, každou porci posypeme 2 lžícemi nastrouhaného sýra a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.