Vývar Santa Fé s červenou fazolí
235 min.
Ingredience
- Ostrá cibulová polévka
- 200gramůCibule
- 1kusBobkový list
- 200gramůCeler bulvový
- 800gramůHovězí maso přední
- 100gramůChilli paprička
- 100gramůKukuřice cukrová nakládaná
- 1lžíceMáslo čerstvé
- 200gramůMaso mleté - mix
- 3lžíceMouka polohrubá
- 2lžíceOlej slunečnicový
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 200gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 1kusPórek
- 0,5lžičkaSůl
- 40mililitrůTequila
- 1kusVaječný žloutek slepičí
- 1,5decilitryVíno bílé
- 1,5litryVoda pitná
- 1kusMrkev kořen
- 1lžíceNakládaný zelený pepř
- 1stroužekČesnek
- 280gramůFazole červené sterilované
- 3lžíceOmáčka hot salsa
- 0,5špetkaPepř černý mletý
- 1lžičkaCukr krupice
- 0,5špetkaSůl
- 0,5lžičkaPaprika mletá sladká
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
784 kcal
Bílkoviny
57 g
Tuky
37 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
11 g
Cukr
12 g
Postup přípravy
- 1Konzervované červené fazole scedíme. 1 litr ostré cibulové polévky (nescezené) přivedeme k varu. Vložíme do ní 280 g červených fazolí, přimícháme 2-3 lžíce ostré omáčky typu hot salsa (např.: Marie Sharps Beware Hot Sauce), polévku dochutíme pepřem, mletou paprikou, lžičkou cukru a solí. Vše povaříme maximálně 10 minut a podáváme. Polévka je velmi pikantní.
- 2Ostrá cibulová polévka [27679]:
- 3Cibuli s česnekem oloupeme a pokrájíme ji na tenké plátky. Petrželku opláchneme a drobně pokrájíme.
- 4Chilli papričky omyjeme, odstraníme z nich jadérka a pokrájíme je na nudličky. Sterilovanou sladkou kukuřici scedíme a necháme odkapat.
- 5Do misky dáme 200 g mletého masa, žloutek, sůl, pepř, prolisovaný česnek a 3 lžíce polohrubé mouky. Masovou směs dobře promícháme a vytvarujeme knedlíčky.
- 6V pánvi rozpustíme máslo s olejem, na kterém cibuli s česnekem restujeme dozlatova. Přilijeme 1 litr čistého hovězího vývaru, 1,5 dl bílého vína a povaříme 5 minut. Postupně do vývaru vložíme masové knedlíčky, pokrájené chilli papričky, vaříme 8 minut, nakonec přidáme kukuřici a vše povaříme ještě 5 minut. Polévku dochutíme solí a 40 ml tequilly. Necháme přejít varem a podáváme.
- 7Hovězí světlý vývar [27325]:
- 8Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
- 9Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
- 10Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
- 11Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto bychom měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
- 12Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.
- 13Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.