Zapečená ryba s bramborovou krustou
135 min.
Ingredience
- 1kusCibule
- 2lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 700gramůBrambory
- 2lžíceOlej olivový
- 1kusPórek
- 1kusCeler řapíkatý
- 120gramůŽampiony čerstvé
- 1kusCitrony
- 1kusMrkev kořen
- 350gramůTreska uzená
- 350gramůFilé rybí
- 250gramůKrevety tygří - loupané
- 2lžícePetržel - nať
- 1špetkaPepř černý mletý
- 8lžicMáslo čerstvé
- 120gramůSýr Gruyére
- 625mililitrůMléko polotučné
- 1lžíceKopr čerstvý
- 1lžičkaHořčice Dijonská
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
613 kcal
Bílkoviny
59 g
Tuky
35 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
6 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Neloupané brambory v osolené vodě uvaříme doměkka. Poté slijeme a necháme prochladnout.
- 2Oba druhy ryb rozebereme na kousky, krevety vyloupeme a zbavíme střívek.
- 3Čtyři lžíce másla rozehřejeme v silnostěnném hrnci, přidáme hořčici a mouku. Směs vymícháme dohladka, zašleháme mléko a dvě minuty povaříme. Poté omáčku odstavíme, vmícháme 90 g strouhaného sýra, aby vznikla hladká omáčka, a pod fólií necháme vychladnout.
- 4Na oleji v širším rendlíku orestujeme nakrájenou cibuli. Po pěti minutách přidáme nakrájenou mrkev, pórek, pokrájený jeden řapík celeru, rozkrojené žampiony a směs smažíme zhruba deset minut. Poté vmícháme strouhanou kůru z jednoho citronu a povaříme.
- 5Zeleninovou směs, posekané bylinky, krevety a ryby vmícháme do omáčky a vše vlijeme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli máslem.
- 6Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, vmícháme čtyři lžíce rozehřátého másla a narovnáme na směs v zapékací míse. Na brambory nastrouháme 30 g sýra, mísu zakryjeme alobalem a směs pečeme v troubě předehřáté na 200 °C. Po půl hodině odstraníme alobal a pečeme další půlhodinu.
- 7Hned rozdělíme na talíře a můžeme přidat směs vařené zeleniny.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.