Zapečená vejce na plzeňský způsob
40 min.
Ingredience
- 10kusůVejce slepičí
- 3litryVoda pitná
- 1lžíceVegeta
- 150gramůMáslo čerstvé
- Na omáčku
- 1lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 250gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 1špetkaPepř černý mletý
- 10gramůPažitka
- 12krajícůVeka
- 20gramůPetržel - nať
- 150gramůSýr Parmezán
- 150gramůMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
860 kcal
Bílkoviny
26 g
Tuky
72 g
Sacharidy
28 g
Vláknina
205 mg
Cukr
975 mg
Postup přípravy
- 1Do kastrůlku s vroucí vodou opatrně klademe vejce, povaříme 10 minut natvrdo. Scedíme je, necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na silnější kolečka. Kolečka rozložíme na pracovní desku, potřeme rozpuštěným máslem, posypeme Vegetou a necháme chvilku odležet.
- 2Máslo (80 g) rozehřejeme v pánvi, osmahneme na něm mouku do světlé jíšky, přilijeme smetanu a za stálého míchání povaříme na hladkou omáčku. Ochutíme solí, pepřem, vmícháme nasekanou pažitku a stáhneme z ohně.
- 3Veku, nakrájenou na tenké krajíce, potřeme zbylým máslem a naskládáme do zapékací mísy. Na veku naskládáme připravená vejce, přelijeme omáčkou, povrch zasypeme nasekanou petrželovou natí a jemně nastrouhaným sýrem.
- 4Vložíme do nahřáté trouby a při 180 stupních pečeme 15 minut. Po upečení rozkrájíme na úhledné porce, rozdělíme na jednotlivé talíře a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.