Zapečené brambory se smetanou a sýrem

90 min.
Evropa
Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
526 kcal
Bílkoviny
19 g
Tuky
33 g
Sacharidy
40 g
Vláknina
6 g
Cukr
34 mg
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Omyjeme a oškrábeme brambory. Pokrájíme je na tenké plátky. Vložíme je na síto. Propláchneme je studenou vodou a osušíme papírovou utěrkou. Předehřejeme si troubu na 150°C.
  • 2
    Velkou zapékací nádobu vytřeme rozpůleným česnekem a vymažeme máslem. Naplníme ji 1/3 z celkového množství brambor. Osolíme a opepříme vrstvu, přidáme muškátový oříšek a 1/3 nastrouhaného sýra. Zakryjeme další vrstvou brambor, které také osolíme, opepříme a okořeníme muškátovým oříškem a přidáme nastrouhaný sýr. Pokračujeme ve vrstvení, dokud nespotřebujeme všechny brambory.
  • 3
    V misce si rozmícháme smetanu s mlékem. Zalijeme s ní brambory.
  • 4
    Vložíme do předehřáté trouby a zapékáme 50 minut. Potom zvýšíme teplotu na 220°C a zapékáme ještě 20 minut. Podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.