Zapečené mleté hovězí s bramborovou kaší
125 min.
Ingredience
- 900gramůHovězí maso přední
- 1gramCibule
- 3stroužkyČesnek
- 1lžičkaTymián čerstvý
- 1kilogramBrambory
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 1,5lžičkySůl
- 4lžíceOlej olivový
- 25gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 200mililitrůVíno červené
- 75mililitrůWorcester (worcesterská omáčka)
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceProtlak rajčatový
- Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]
- 1kusBobkový list
- 2kusyCeler řapíkatý
- 1kusCibule
- 3stroužkyČesnek
- 1kusKuřecí skelety
- 1kusMrkev kořen
- 2lžíceOlej rostlinný
- 1kusPórek
- 1kusTymián čerstvý
- 1,5litryVoda pitná
- 2lžíceMouka pšeničná hladká
- 2lžíceProtlak rajčatový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
842 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
31 g
Sacharidy
71 g
Vláknina
12 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Hovězí libové maso nameleme, nadrobno pokrájíme cibuli, prolisujeme česnek, nasekáme tymiánové lístky, oloupeme a rozpůlíme brambory a nameleme pepř.
- 2Tři lžíce olivového oleje na velké pánvi rozehřejeme na vysokou teplotu a na něm opečeme osolené a opepřené mleté maso. Ve velkém hrnci pak na lžíci olivového oleje dozlatova opečeme česnek s cibulí a tymiánem, přidáme maso s rajčatovým protlakem a zaprášíme moukou. Směs několik minut mícháme, podlijeme červeným vínem a polovinou worcesterské omáčky a zahříváme, až se tekutina odpaří na polovinu. Přilijeme hnědý kuřecí vývar podle Ramsaye, uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 30-40 minut, až je směs lesklá a hustá. Dáme ji na chvíli zchladit. Maso podle chuti přisolíme, připepříme a vmícháme do něj zbytek worcesteru.
- 3Mezitím doměkka uvaříme v osolené vodě brambory, rozmačkáme je a vmícháme do nich žloutky.
- 4Maso rozdělíme do 4 zapékacích misek, na něj navršíme bramborovou kaši. Vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme dozlatova asi 30 minut.
- 5Servírujeme horké, vhodnou přílohou může být rajčatový nebo míchaný zeleninový salát.
- 7Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:
- 8Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.
- 9Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.
- 10Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.
- 11Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce ho můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.