Zapečené těstoviny se slaninou
155 min.
Ingredience
- 0,5kusCibule
- 1kusČesnek
- 2kusyMrkev kořen
- 60gramůAnglická slanina
- 120gramůŽampiony čerstvé
- 450gramůVepřové maso mleté
- 125mililitrůVíno bílé
- 300gramůRajčata loupaná (konzervovaná)
- 2lžičkyŠalvěj čerstvá
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř černý mletý
- 230gramůTěstoviny Penne
- 140gramůMozzarella
- 4lžíceSýr Parmezán
- 2lžíceOlej olivový
- 3litryVoda pitná
- Bešamelová omáčka s cibulí [42787]
- 2kusyBobkový list
- 0,5kusCibule
- 50gramůMáslo čerstvé
- 600mililitrůMléko polotučné
- 2špetkyMuškátový květ
- 12kusůPepř černý celý
- 2špetkyPepř černý mletý
- 650gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 2špetkySůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
1564 kcal
Bílkoviny
65 g
Tuky
59 g
Sacharidy
183 g
Vláknina
10 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C. Do hlubší pánve si dáme rozehřát olej, do kterého přidáme narobno nakrájenou cibuli, česnek a mrkev. Za stálého míchání orestujeme 5 minut. Vložíme na menší kostičky nakrájenou slaninu a opékáme dalších 5 minut. Potom přidáme na menší kousky nakrájené žampiony a za občasného míchání opékáme 2 minuty. Poté vložíme mleté maso, opět mícháme a opékáme dokud maso nezmění barvu. Vložíme nakrájená rajčata i se šťávou, bílé víno a nadrobno nakrájenou šalvěj. Osolíme, opepříme a za občasného míchání přivedeme k varu. Zmírníme teplotu a pod pokličkou dusíme 30 minut.
- 2Mezitím si do velkého hrnce s osolenou vařící vodou dáme vařit těstoviny asi na 8 minut. Když už je směs hotová, nalijeme ji do větší zapékací mísy. Do bešamelové omáčky vmícháme na kostičky nakrájenou mozzarellu a nastrouhaný parmezán. Scedíme těstoviny a smícháme je s bešamelovo-sýrovou směsí a dáme na masovou směs do zapékací mísy. Nakonec posypeme parmezánem a dáme do trouby péct na 30 minut.
- 3Bešamelová omáčka s cibulí [42787]:
- 4Do hrnce nalijeme mléko, do kterého přidáme bobkový list, celý pepř, nahrubo nakrájenou cibuli a muškátový květ. Vše mírně zahříváme. Těsně před varem mléko odstavíme a přikryté necháme odstát 10 minut. Potom mléko přecedíme. V jiném hrnci rozpustíme máslo, za stálého míchání přidáváme mouku a celé 1 minutu zahříváme. Poté přiléváme přecezené mléko a spolu takto za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Nakonec podle chuti osolíme a opepříme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.