Zapékaná sýrová polévka s houbami
180 min.
Ingredience
- Hovězí vývar z kostí [27725]
- 2kusyCibule
- 250gramůCeler bulvový
- 350gramůHovězí oháňka
- 350gramůHovězí žebra
- 350gramůKosti hovězí morkové
- 30gramůMáslo čerstvé
- 1lžíceOlej slunečnicový
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 4kusyPepř 4 barev
- 1kusPetržel - nať
- 2kusyRajčata
- 2lžičkySůl
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZelí hlávkové bílé
- 2kusyMrkev kořen
- 30lžicMáslo čerstvé
- 120gramůSýr Gorgonzola
- 200gramůHlíva ústřičná
- 2lžičkyPetržel kudrnka
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2871 kcal
Bílkoviny
35 g
Tuky
247 g
Sacharidy
32 g
Vláknina
18 g
Cukr
5 g
Postup přípravy
- 1Hlívu ústřičnou očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a pokrájenou hlívu krátce podusíme. Ochutíme ji špetkou chilli, zalijeme 1 litrem čistého hovězího vývaru bez masa a polévku přivedeme k varu. Pomalu ji vaříme 8-10 minut.
- 2Petrželku kudrnku omyjeme, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
- 3Plísňový sýr gorgonzolu pokrájíme na tenké nudličky, které dáme do zapékacích (polévkových) misek. Sýr posypeme citronovým pepřem, zalijeme vývarem s houbami a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct.
- 4Polévku se sýrem zapékáme přibližně 10 minut při 180°C, pak ihned podáváme. Každou porci ozdobíme špetkou petrželky.
- 5Hovězí vývar z kostí [27725]:
- 6Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
- 7Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
- 8Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.