Zapékané slávky se žloutkovým krémem
60 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyMušle slávky
- 3lžíceOlej sezamový
- 2kusyCitrony
- 2lžícePetržel - nať
- Blanšírovaná zelenina
- 150gramůKarotka
- 120gramůCeler řapíkatý
- 80gramůPastinák
- 7decilitrůVoda pitná
- 2lžičkySůl
- Na vaření slávek
- 3decilitryVíno bílé
- 7litrůVoda pitná
- 2lžičkySůl
- Omáčka
- 6kusůVaječný žloutek slepičí
- 180gramůMáslo čerstvé
- 2špetkySůl
- 2špetkyPepř citronový
- 2lžičkyCitronová šťáva
- 3lžíceSýr Gouda 45%
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
978 kcal
Bílkoviny
56 g
Tuky
65 g
Sacharidy
31 g
Vláknina
5 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Čerstvé slávky důkladně kartáčem očistíme, pod tekoucí vodou důkladně omyjeme a pak jim odstraníme tykadla. Omyjeme a osušíme citrón a nakrájíme ho na čtvrtky.
- 2V hrnci přivedeme k varu 3 dl bílého vína s 1 dl vody a 1 lžičkou soli. Slávky zprudka vaříme 2 minuty, poté je vyjmeme, neotevřené škeble vyhodíme.
- 3Očistíme a omyjeme karotku, řapíkatý celer, pastinák. Zeleninu nakrájíme na tenké nudličky. Petrželku a listy řapíkatého celeru odložíme na ozdobu.
- 4V druhém hrnci přivedeme k varu 7 dl vody s 0.5 lžičkou soli. Když přijde k varu, dáme do ní pokrájenou kořenovou zeleninu a povaříme ji necelou minutu. Pak scedíme, ochladíme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Vymažeme zapékací mísu olejem, na dno položíme povařenou zeleninu, na ni poklademe poloviny škeblí se slávkami.
- 5V rendlíku rozpustíme máslo. Do mísy dáme vaječné žloutky a za stálého šlehání přidáme sůl, pepř, citrónovou šťávu a pomalu přidáváme máslo a zašleháváme. Nakonec přimícháme 6 lžic vody ze slávek a jemně nastrouhaný sýr. Každou slávku přelijeme vaječnou omáčkou.
- 6Slávky pečeme v předem vyhřáté troubě na 220 °C přibližně 10-15 minut. Zapečené slávky ozdobíme citrónem, natí petrželky, celeru a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.