Zapékaný celer se žampiony a sýrovou krustou
110 min.
Ingredience
- Restovaná zelenina
- Restované houby
- 2kusyLilek
- 200gramůHříbky čerstvé
- 1kusPaprika žlutá
- 1kusPaprika červená
- 150lžicMáslo čerstvé
- 0,5lžičkaSůl
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- 0,5lžičkaKmín celý
- Sýrová krusta
- 200gramůMouka polohrubá
- 2lžičkyKypřicí prášek do pečiva
- 150gramůMáslo čerstvé
- 1,5lžíceSmetana 33% (šlehačka)
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžícePetržel kudrnka
- 100gramůSýr Čedar
- 2lžíceOlej olivový
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
4195 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
444 g
Sacharidy
57 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Středně velký celer (asi 400 g) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Šalotku, česnek a mrkev také oloupeme, omyjeme a krájíme na tenká kolečka. Žlutou a červenou masitou papriku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme na proužky.
- 2Lilek omyjeme, rozkrájíme na plátky, osolíme asi 2 lžičkami soli a necháme ho vypotit 20 - 30 minut. Potom ho opláchneme pod tekoucí vodou, osušíme. Hříbky očistíme, omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky.
- 3Ve větší pánvi rozpálíme olej s máslem, šalotku s česnekem zpěníme, přidáme mrkev, celer promícháme a krátce, přibližně 30 sekund restujeme. Zeleninu ochutíme (po 0,5 lžičkách) čerstvě pomletým pepřem, zázvorem a solí.
- 4V pánvi rozehřejeme 1 lžíci másla, hříbky krátce orestujeme, ochutíme solí (0,5 lžičky), černým pepřem (0,5 lžičky) a kmínem. Houby vyjmeme, na omastek přidáme další lžíci másla a plátky lilku restujeme z každé strany do zlatova, poté k nim přimícháme pokrájenou papriku.
- 5Připravíme si ingredience na sýrovou krustu: do mísy nasypeme 200 g polohrubé mouky se 2 lžičkami prášku do pečiva, promícháme ji s pokrájeným máslem, smetanou a bílým pepřem. Petrželku kudrnku i čerstvé oregano opláchneme pod tekoucí vodou, bylinky následně drobně pokrájíme. Nakonec vmícháme do směsi nastrouhaný sýr s bylinkami. Směs by měla mít obdobnou konzistenci jako drobenka na koláče.
- 6Zapékací mísu vymažeme 2 lžícemi oleje, do ní navrstvíme všechnu zeleninu s houbami a lilkem, přelijeme zeleninovým bujónem, mísu volně zakryjeme alobalem. Dáme ji do předem vyhřáté trouby (na 200°C) a pečeme 35 minut. Pak na zeleninovou směs navrstvíme sýrovou směs a pečeme při 240°C asi 15 - 20 minut do zlatova - mísu nezakrýváme.
- 7Upečenou zeleninu necháme několik minut vychladnout, následně servírujeme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.