Závin plněný listovým špenátem a hříbky
70 min.
Ingredience
- 80gramůMouka pšeničná hladká T 650
- 1kusVejce slepičí
- 1lžičkaOcet kvasný lihový
- 10gramůSůl
- 1lžičkaOlej rostlinný
- 2lžíceVoda pitná
- 300gramůŠpenát listový čerstvý
- 500gramůHříbky čerstvé
- 1kusCitrony
- 100gramůCibule
- 4stroužkyČesnek
- 1špetkaPepř bílý
- 50gramůStrouhanka
- 100mililitrůOlej olivový
- 100gramůMáslo čerstvé
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
604 kcal
Bílkoviny
11 g
Tuky
49 g
Sacharidy
36 g
Vláknina
5 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Listový špenát důkladně propereme, tvrdé stonky odstraníme, větší listy nasekáme. Hřiby očistíme a pokrájíme na menší kousky. Vodu okyselíme šťávou vymačkanou z citronu, přivedeme k varu a houby jí spaříme, na sítu necháme okapat. Cibuli i česnek oloupeme, na jemo nasekáme, směs zvolna orestujeme v pánvi na rozpáleném olivovém oleji. Vložíme houby, necháme odpařit vodu, přemístíme do mísy, přidáme špenát a důkladně promícháme. Ochutíme solí, pepřem.
- 2Hladkou mouku zamícháme s vejcem, olejem, octem a vodou dle potřeby, osolíme, vypracujeme těsto. Zlehka pomoučíme, vytvarujeme bochánek, zakryjeme, necháme cca 60 minut odpočinout.
- 3Poté na pracovní desku rozprostřeme utěrku, poprášíme ji moukou, těsto částečně rozválíme, položíme na utěrku a vytáhneme na co nejtenší plát. Posypeme prosátou strouhankou v místech, kde budeme vrstvit náplň, přidáme špenát s houbami, zformujeme do válečku, pokapeme rozpuštěným máslem a za pomocí utěrky opatrně zavineme. Přemístíme na vymazaný plech, potřeme zbytkem másla a v předehřáté troubě upečeme do zlatova.
- 4Po vyjmutí závin nakrájíme a naaranžujeme na vyhřáté talíře. Můžeme dozdobit čerstvými bylinkami, ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.