Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou

70 min.
Řecko

Ingredience

Počet porcí:
6

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
298 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
17 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
9 g
Cukr
6 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Vinné listy spaříme po 6 - 8 kusech přibližně minutu v osolené vroucí vodě rozložíme je, aby vychladly a oschly.
  • 2
    Rýži propláchneme, 10 minut vaříme ve slané vodě, scedíme a dáme stranou.
  • 3
    Oloupanou cibuli pokrájíme na malé kostičky, rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme, vymačkáme z nich jadérka a rozkrájíme nadrobno. Nasekáme bylinky a pražené piniové oříšky.
  • 4
    Ve větším kastrolu na lžíci olivového oleje opečeme do hněda mleté jehněčí maso, přidáme připravenou rýži, cibuli, rajčata, bylinky a piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme.
  • 5
    Vymačkáme šťávu ze 2 citronů, smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje a polovinu směsi přidáme k rýži.
  • 6
    Hlubokou pánev s kolmými stěnami vyložíme asi 6 vinnými listy. Ostatní listy obrátíme žebrem nahoru, k dolnímu okraji položíme lžíci rýžové směsi, zformované do válečku, přes který přeložíme spodní část listu. Kraje listu složíme ke středu válečku a pevně svineme do doutníkového tvaru. Závitky stiskneme, aby z nich vytekla nadbytečná tekutina a položíme je ve 2 - 3 vrstvách do pánve na vinné listy. Přelijeme druhou polovinou směsi oleje, citronové šťávy a 450 ml horké vody. Přikryjeme poklicí nebo obráceným žáruvzdorným talířem a zvolna dusíme 30 - 40 minut.
  • 7
    Omáčku připravíme v ohnivzdorné misce. Zlehka ušleháme 2 vejce, postupně do nich zašleháváme šťávu ze 2 citronů a nakonec přimícháme drůbeží vývar. Za stálého míchání zvolna zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčka se nesmí vařit, aby se vejce nesrazila.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.