Závitky z vinných listů s citronovou omáčkou
70 min.
Ingredience
- 250gramůJehněčí maso
- 225gramůVinné listy
- 125gramůRýže
- 2kusyCibule
- 4kusyRajčata
- 50gramůMáta
- 50gramůPetržel - nať
- 50gramůKopr
- 3lžíceOříšky piniové
- 1lžičkaSůl
- 4kusyCitrony
- 150mililitrůVývar drůbeží
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej olivový
- 2kusyVejce slepičí
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
298 kcal
Bílkoviny
13 g
Tuky
17 g
Sacharidy
22 g
Vláknina
9 g
Cukr
6 g
Postup přípravy
- 1Vinné listy spaříme po 6 - 8 kusech přibližně minutu v osolené vroucí vodě rozložíme je, aby vychladly a oschly.
- 2Rýži propláchneme, 10 minut vaříme ve slané vodě, scedíme a dáme stranou.
- 3Oloupanou cibuli pokrájíme na malé kostičky, rajčata spaříme, oloupeme, rozkrojíme, vymačkáme z nich jadérka a rozkrájíme nadrobno. Nasekáme bylinky a pražené piniové oříšky.
- 4Ve větším kastrolu na lžíci olivového oleje opečeme do hněda mleté jehněčí maso, přidáme připravenou rýži, cibuli, rajčata, bylinky a piniové oříšky, osolíme, opepříme a promícháme.
- 5Vymačkáme šťávu ze 2 citronů, smícháme se dvěma lžícemi olivového oleje a polovinu směsi přidáme k rýži.
- 6Hlubokou pánev s kolmými stěnami vyložíme asi 6 vinnými listy. Ostatní listy obrátíme žebrem nahoru, k dolnímu okraji položíme lžíci rýžové směsi, zformované do válečku, přes který přeložíme spodní část listu. Kraje listu složíme ke středu válečku a pevně svineme do doutníkového tvaru. Závitky stiskneme, aby z nich vytekla nadbytečná tekutina a položíme je ve 2 - 3 vrstvách do pánve na vinné listy. Přelijeme druhou polovinou směsi oleje, citronové šťávy a 450 ml horké vody. Přikryjeme poklicí nebo obráceným žáruvzdorným talířem a zvolna dusíme 30 - 40 minut.
- 7Omáčku připravíme v ohnivzdorné misce. Zlehka ušleháme 2 vejce, postupně do nich zašleháváme šťávu ze 2 citronů a nakonec přimícháme drůbeží vývar. Za stálého míchání zvolna zahříváme, dokud omáčka nezhoustne. Omáčka se nesmí vařit, aby se vejce nesrazila.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.