Zdíkovský vánoční pajšl
155 min.
Ingredience
- 1kusVepřové srdce
- 1kusVepřová slezina
- 300gramůJátra vepřová
- 3litryVoda pitná
- 1kusCibule
- 3kusyČesnek
- 2lžíceSůl
- 1lžičkaPepř černý celý
- 1lžičkaNové koření celé
- 2kusyBobkový list
- 6kusůJalovec
- 3lžíceHrozinky
- 150gramůŠvestky sušené
- 4lžíceOřechy vlašské
- 4decilitryHovězí vývar základní
- 0,5lžíceOcet kvasný lihový
- 5decilitrůSmetana 33% (šlehačka)
- 3lžíceMouka pšeničná hladká T 650
- 0,25kusTelecí plíce
- 0,5kusVepřové plíce
- Na dochucení
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2lžičkySůl
- 1lžíceCukr krupice
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
882 kcal
Bílkoviny
60 g
Tuky
110 g
Sacharidy
44 g
Vláknina
4 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Dobře omyjeme vepřové i telecí plíce, vepřové srdce, slezinu, játra a vnitřnosti dáme do velkého hrnce, přilijeme studenou vodu, vložíme oloupanou celou cibuli, česnek, sůl, celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a necháme maso pod poklicí jen mírně probublávat přibližně 90 minut. Uvařené maso vyjmeme a necháme vychladnout. Mezitím si omyjeme v sítu pod tekoucí vodou hrozinky a sušené švestky (bez pecek). Okapané švestky pokrájíme na menší kousky. Vlašské ořechy pokrájíme na poloviny.
- 2Z vychladlého masa odstraníme všechny chrupavky, šlachy, žilky a ostatní nejedlé části. Čisté maso pokrájíme na tenké proužky, které dáme do hrnce, přimícháme k němu 4 dl vývaru s 0,5 lžíce octa, promícháme s pepřem, solí a necháme za stálého míchání přejít varem. Přidáme švestky, ořechy, hrozinky a pod poklicí dusíme 10-15 minut. Ve smetaně si rozkvedláme dohladka mouku a přimícháme ji k masu. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Pajšl se smetanovou omáčkou podle chuti můžeme i přisladit. Omáčka by měla mít mírně sladkokyselou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.