Zeleninová polévka s černým kořenem
105 min.
Ingredience
- 400gramůČerný kořen
- 1kusCitrony
- 100gramůHlíva ústřičná
- 1kusChilli paprička
- 2lžíceOlej olivový
- 1,5lžičkySůl
- 0,5lžičkaPepř citronový
- 0,5lžíceŘeřicha
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
337 kcal
Bílkoviny
10 g
Tuky
10 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
11 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Nakládaný černý kořen scedíme, pokrájíme ho na kolečka, vložíme do misky a pokapeme citronem. Čerstvou hlívu ústřičnou očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme zbavíme semínek a pokrájíme na tenké nudličky.
- 2V hrnci si rozpálíme olivový olej a hlívu s černým kořenem a papričkou orestujeme.
- 3Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, ochutíme solí, citronovým pepřem a pomalu vaříme přibližně 8 minut.
- 4Polévku posypeme omytou, drobně pokrájenou řeřichou a podáváme.
- 5Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 6Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 7Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 8V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 9Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 10Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.