Zeleninová polévka s chřestem a ořechy
110 min.
Ingredience
- 150gramůChřest sterilovaný
- 100gramůKrůtí prsa
- 100gramůŠunka dušená
- 200gramůŠtěrbák zahradní
- 2kusyCibule
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůOřechy vlašské
- 1lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaSůl
- 1špetkaChilli koření mleté
- 0,4centilitrSherry brandy
- 2lžíceMáslo bylinkové
- 1lžícePetržel kudrnka
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
621 kcal
Bílkoviny
22 g
Tuky
41 g
Sacharidy
48 g
Vláknina
11 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Nakládaný chřest scedíme a necháme odkapat. Petržel kudrnku omyjeme a drobně pokrájíme. Krůtí prsa s vepřovou šunkou nakrájíme na malé kostičky. Štěrbák omyjeme a pokrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
- 2V hrnci na másle maso se šunkou a vlašské ořechy orestujeme dozlatova, přimícháme bílý pepř, sůl a 1 špetku chilli.
- 3Přilijeme 1 litrem zeleninového bujonu, přilijeme 0.4 cl Sherry brandy a vaříme při mírné teplotě 5 minut.
- 4V pánvi si rozpustíme bylinkové máslo a cibuli se salátem krátce asi 2 minuty podusíme, pak zeleninu přidáme do bujonu a pomalu vše vaříme jen 2-3 minuty.
- 5Polévku dosolíme podle chuti, přidáme chřest, petrželku, necháme přejít varem a podáváme.
- 6Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 7Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 8Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 9V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 10Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 11Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.