Zeleninový bujon s prosem
100 min.
Ingredience
- 50gramůSemínka slunečnicová loupaná
- 100gramůŠunka dušená
- 200gramůRukola
- 2lžíceMáslo čerstvé
- 100gramůProso loupané - jáhly
- 1lžičkaSůl
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 1lžícePetržel - nať
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
- 3lžíceOlej slunečnicový
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
496 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
24 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Slunečnicová semínka si v pánvi bez tuku opražíme dozlatova.
- 2Vepřovou šunku pokrájíme na kostičky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky.
- 3V hrnci rozpustíme bylinkové máslo a pokrájenou šunku s rukolou podusíme.
- 4Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme proso a pomalu vaříme přibližně ¨
- 58-12 minut.
- 6Bujon dochutíme solí, každou porci posypeme slunečnicovými semínky a podáváme.
- 7Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 8Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
- 9Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 10V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 11Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 12Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.