Zeleninový bujon s prosem

100 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
496 kcal
Bílkoviny
17 g
Tuky
24 g
Sacharidy
59 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Slunečnicová semínka si v pánvi bez tuku opražíme dozlatova.
  • 2
    Vepřovou šunku pokrájíme na kostičky. Omytou rukolu potrháme na menší kousky.
  • 3
    V hrnci rozpustíme bylinkové máslo a pokrájenou šunku s rukolou podusíme.
  • 4
    Přilijeme 1 litr bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, přidáme proso a pomalu vaříme přibližně ¨
  • 5
    8-12 minut.
  • 6
    Bujon dochutíme solí, každou porci posypeme slunečnicovými semínky a podáváme.
  • 7
    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
  • 8
    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
  • 9
    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
  • 10
    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
  • 11
    Přilijeme 1,5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
  • 12
    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.