Zeleninový bujon s rýží
110 min.
Ingredience
- 150gramůRýže dlouhozrnná
- 0,5lžíceMajoránka
- 1lžičkaSůl
- 8kusůRajčata Cherry
- 3lžíceHrášek mražený
- Bujon z kořenové zeleniny [30788]
- 1lžičkaBazalka
- 1lžícePetržel - nať
- 1kusBobkový list
- 100gramůCeler bulvový
- 1lžičkaEstragon
- 250gramůMrkev kořen
- 1lžičkaPepř černý celý
- 150gramůPetržel kořen
- 3lžíceOlej slunečnicový
- 300gramůPórek
- 1lžičkaSaturejka
- 0,5lžíceSůl mořská
- 2kusyŠalotka
- 1,5litryVoda pitná
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
355 kcal
Bílkoviny
9 g
Tuky
6 g
Sacharidy
68 g
Vláknina
7 g
Cukr
4 g
Postup přípravy
- 1Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
- 2Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, kořenovou petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané šalotky rozkrojíme na poloviny.
- 3Omyjeme petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
- 4V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
- 5Přilijeme vodu, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
- 6Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.
- 7Dlouhozrnnou rýži dobře promyjeme pod tekoucí vodou. Mladý cukrový hrášek omyjeme. Omytá Cherry rajčata rozkrájíme na poloviny. Čerstvou majoránku omyjeme, necháme odkapat, lístky otrháme a odložíme na ozdobení polévky.
- 8Do hrnce s 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny přidáme rýži a při mírné teplotě vaříme 2 minuty, pak přidáme hrášek, Cherry rajčata a vaříme přibližně 6 minut.
- 9Bujon dochutíme solí, posypeme majoránkovými lístky a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.