Zeleninový nákyp s krůtím masem a pikantní cibulkou
85 min.
Ingredience
- Na vytření pekáčku
- Ostatní suroviny do nákypu
- 1kusChilli paprička
- 200gramůKrůtí prsa pečená
- 20gramůRajčata sušená sterilovaná
- 50gramůSýr Eidam cihla 30%
- Pikantní cibulky
- 1lžíceCukr třtinový
- 30mililitrůVývar zeleninový
- 1lžíceTymián čerstvý
- 0,5špetkaSůl
- 1špetkaPepř bílý
- 50gramůCibule perlová
- 0,2lžíceBalsamico ocet
- 0,5lžíceOlej slunečnicový
- Vařená zelenina
- 300gramůBrokolice
- 400gramůKvěták
- 2litryVoda pitná
- 0,5lžičkaSůl
- 1lžičkaKmín drcený
- Zálivka
- 70mililitrůZakysaná smetana
- 1špetkaPepř bílý
- 1stroužekČesnek
- 1lžícePetržel hladkolistá
- 80mililitrůŘecký jogurt
- 0,5lžičkaSůl
Počet porcí:
2Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
588 kcal
Bílkoviny
50 g
Tuky
25 g
Sacharidy
47 g
Vláknina
9 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Omytou brokolici a květák rozdělíme na růžičky. V hrnci si přivedeme k varu osolenou vodu s kmínem a zeleninu krátce, 4 minuty povaříme. Poté je sítem vyjmeme z vody (nebo ji scedíme) a necháme okapat. Troubu si předehřejme na 200°C. Pekáček vytřeme olejem.
- 2Pečené krůtí maso nakrájíme na malé kousky. Omytou chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji nadrobno. Sýr nastrouháme nahrubo. Sterilovaná sušená rajčata pokrájíme na proužky. Květák s brokolicí dáme do pekáčku, mezi ně dáme pokrájená rajčata s chilli.
- 3Připravíme si zálivku: v míse rozmícháme zakysanou smetanu s jogurtem, solí, pepřem a utřeným stroužkem česneku. Přidáme omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, nastrouhaný sýr, vše dobře promícháme a rovnoměrně přelijeme květák s brokolicí. Pekáček vložíme do předehřáté trouby, nákyp pečeme přibližně 45 minut dozlatova.
- 4Připravíme si pikantní cibulky: očištěné malé perlové cibulky rozkrájíme na poloviny nebo čtvrtky. V pánvi rozehřejeme olej, na něm cibulky za stálého míchání osmažíme dorůžova. Posypeme je třtinovým cukrem, promícháme, přidáme balsamico ocet a cibulky vaříme 1-2 minuty. Přilijeme 50ml vývaru, celou snítku tymiánu a pod pokličkou cibulky dusíme 4-5 minut. Občas cibulky promícháme, nakonec je dochutíme solí a pepřem.
- 5Zeleninový upečený nákyp rozdělíme na talíře, přelijeme pikantními cibulkami a hned servírujeme. Dobrou chuť.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.