Zeleninový salát s grilovanými plátky kuřete
85 min.
Ingredience
- 2lžičkyZázvor mletý
- 2stroužkyČesnek
- 2lžíceOlej olivový
- 2lžičkyMed včelí
- 2lžíceBalsamico ocet
- 3lžíceOcet malinový
- 2lžíceOmáčka sójová
- 2lžíceCitronová šťáva
- 2lžičkyHořčice Dijonská
- 1lžičkaPasta Sambal Oelek
- 3lžičkySůl
- 1lžičkaPepř černý celý
- 750gramůKuřecí prsa
- 6kusůRajčata
- 1lžičkaBazalka
- 1lžičkaMáta
- 1lžičkaCukr krupice
- 1,5litryVoda pitná
- 500gramůChřest zelený
- 2kusyMango
- 1kusAvokádo
- 8kusůŽampiony čerstvé
- 8kusůCibulka jarní
- 250gramůPistácie
- 150gramůŠpenát listový čerstvý
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
654 kcal
Bílkoviny
51 g
Tuky
32 g
Sacharidy
55 g
Vláknina
14 g
Cukr
27 g
Postup přípravy
- 1Nejprve připravíme dresink. Najemno nasekáme česnek. Ve větší nádobě ručním šlehačem ušleháme olivový olej, med, balsamico a malinový ocet, sojovou omáčku a citronovou šťávu se zázvorem, česnekem, dijonskou hořčicí, chilli pastou Sambal Oelek, solí a mletým pepřem. Polovinu dresinku použijeme jako marinádu na maso.
- 2Kuřecí prsa bez kůže a kostí nakrájíme na plátky, v míse je zalijeme dresinkem a necháme nejméně hodinu marinovat. Marinované plátky pak po obou stranách 2-3 minuty ogrilujeme, až změknou a zezlátnou. Ogrilované maso uložíme v teple.
- 3Mezitím podélně rozkrojíme rajčata a nasekáme mátové a bazalkové lístky. Rajčata v pekáčku posypeme cukrem a nasekanými bylinkovými lístky, osolíme a okořeníme mletým pepřem, pekáček vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a při této teplotě pečeme asi 30 minut.
- 4V kastrolu s 1,5 l vařící slané vody dokřehka uvaříme svazek zeleného chřestu, hotový prudce ochladíme ve studené vodě a nakrájíme ho na 2 cm kousky. Na kostky pokrájíme dužinu z manga a avokádovou dužinu, na tenké plátky malé žampiony a na kolečka jarní cibulku i s natí. Nahrubo nasekáme solené pražené pistácie a omyjeme a osušíme mladé špenátové listy.
- 5Ve vetší míse smícháme špenát, cibulku a chřest s pečenými rajčaty a plátky žampionů, přidáme zbylý dresink a důkladně promícháme. Salát rozdělíme na talíře, posypeme mangovými a avokádovými kostkami a navrch položíme grilované kuřecí plátky.
- 6Hotový salát servírujeme posypaný sekanými pistáciemi.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.