Zelné závitky na kysaném zelí
150 min.
Ingredience
- 1lžíceSádlo vepřové škvařené
- 1kilogramZelí hlávkové bílé
- 2litryVoda pitná
- 1kusCibule
- 2stroužkyČesnek
- 400gramůVepřové maso mleté
- 100gramůRýže dušená
- 1kusVejce slepičí
- 1lžícePaprika mletá sladká
- 1lžičkaSůl
- 300mililitrůZakysaná smetana
- 0,5lžičkaMajoránka
- 0,5lžičkaPepř černý mletý
- Na zálivku
- 180mililitrůVývar drůbeží
- 2lžičkyCukr krupice
- 1špetkaSůl
- 120gramůProtlak rajčatový
- Na zelí
- 300gramůZelí kysané
- 2lžíceCukr krupice
- 2lžíceOlej rostlinný
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
722 kcal
Bílkoviny
27 g
Tuky
45 g
Sacharidy
45 g
Vláknina
9 g
Cukr
23 g
Postup přípravy
- 1Ze zelí odstraníme zvadlé a poškozené listy a zelí vložíme do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, až se listy dají oddělovat. Ze zelí vyřízneme košťál a sloupneme z hlávky 12 neporušených listů. Cibuli nakrájíme nadrobno, česnek prolisujeme, kysané zelí slijeme, překrájíme a v míse promícháme s cukrem a olejem, ve vodě 10 minut vaříme drůbeží bujón. V misce rozšleháme v prochladlém drůbežím vývaru rajčatový protlak se solí a cukrem.
- 2Na sádle osmažíme cibuli s česnekem a odložíme.
- 3Mleté maso smícháme s dušenou rýží, rozšlehaným vejcem, solí, mletou paprikou, pepřem a majoránkou, vmícháme usmaženou cibuli s česnekem. Směs pečlivě promícháme, utvoříme válečky, které klademe na zelné listy. Maso do zelných listů opatrně zabalíme.
- 4Pekáč vyložíme kysaným zelím, poklademe zelnými závitky, přelijeme směsí s rajským protlakem, pekáč přiklopíme a v předehřáté troubě pečeme zhruba 90 minut. Během pečení dbáme, aby se zelí nepřipálilo. Je-li třeba, přilijeme horkou vodu.
- 5Závitky podáváme i se zelím na servírovací míse, zdobíme kopečky kysané smetany.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.