Zelné závitky s rýží a sušenými hřiby
160 min.
Ingredience
- 1,5kilogramyZelí hlávkové bílé
- 1špetkaSůl
- 1špetkaPepř černý mletý
- 20gramůHouby sušené
- 150gramůRýže loupaná
- 2kusyCibule
- 4lžíceOlej olivový
- 600mililitrůVývar zeleninový
- 2lžícePaprika mletá sladká
- 3lžíceProtlak rajčatový
- 100gramůSmetana 33% (šlehačka)
- 2stroužkyČesnek
- 2lžícePetržel kudrnka
- 2litryVoda pitná
- 0,5lžičkaNové koření mleté
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
522 kcal
Bílkoviny
14 g
Tuky
20 g
Sacharidy
77 g
Vláknina
14 g
Cukr
14 g
Postup přípravy
- 1Zelí omyjeme, odstraníme košťál, hlávku vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Po cca 3 minutách vyjmeme, odebereme svrchní listy a vrátíme hlávku do hrnce. Po dalších 3 minutách postup zopakujeme. Takto postupně otrháme 16 listů.
- 2Do dalšího hrnce dáme hřiby a rýži, zalijeme vodou a necháme 10 minut bobtnat. Oloupeme cibuli a česnek a nadrobno nakrájíme. Na 2 lžících rozpáleného oleje restujeme cca 7 minut dozlatova.
- 3Hřiby vymačkáme, najemno nasekáme, přidáme k cibuli a krátce podusíme. Rýži scedíme, necháme okapat na cedníku a rovněž přidáme k cibuli. Zalijeme 2 naběračkami vody, osolíme, zakryjeme a na silném ohni vaříme cca 10 minut, dokud se voda neodpaří. Odstavíme, vmícháme nasekanou petrželku, ochutíme pepřem a novým kořením.
- 4Závitky připravíme tak, že položíme na sebe vždy dva zelené listy, na ně dáme lžíci rýžové směsi, strany přeložíme a srolujeme. Omotáme kuchyňskou nití.
- 5V kastrolu rozpálíme 2 lžíce oleje a závitky opékáme ze všech stran cca 10 minut na středním ohni. Zalijeme vývarem, vmícháme sladkou papriku a protlak. Zakryté zvolna dusíme cca 1 hodinu.
- 6Na závěr vmícháme smetanu, dochutíme, necháme 5 minut dojít. Poté rozdělíme na talíře, nitě odstraníme, přelijeme omáčkou a podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.