Žloutková omáčka s dýní a hlívou ústřičnou
60 min.
Ingredience
- 100gramůHlíva ústřičná
- 100gramůRyzce čerstvé
- 6kusůCibule
- 3stroužkyČesnek
- 0,5lžíceRozmarýn čerstvý
- 2lžíceBrusinky
- 0,5lžičkaPepř bílý
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 4decilitryVývar zeleninový
- 3,5litryVoda pitná
- 2lžičkySůl
- 300gramůMakarony milánské
- 600gramůDýně
- 2lžíceMáslo jihočeské
- Žloutková omáčka
- 100gramůMáslo čerstvé
- 2lžícePetržel - nať
- 0,5decilitrVíno bílé
- 2kusyVaječný žloutek slepičí
- 2lžíceHořčice plnotučná
- 2špetkySůl bylinková
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
781 kcal
Bílkoviny
15 g
Tuky
44 g
Sacharidy
81 g
Vláknina
9 g
Cukr
9 g
Postup přípravy
- 1Hlívu ústřičnou a ryzce dobře omyjeme a rozkrájíme na kousky velikosti sousta. Dýni (s oranžovou dužinou) omyjeme, oloupeme, pokrájíme na kostky přibližně 2x2 cm. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na silnější kroužky. Oloupaný česnek posekáme nadrobno a dáme ho do misky. Rozmarýn omyjeme, jehličky (lístky) otrháme, drobně posekáme a smícháme je s česnekem. V sítu promyjeme sušené brusinky a necháme je okapat.
- 2V pánvi si rozehřejeme máslo, na kterém podusíme cibuli s česnekem a rozmarýnem. Přidáme houby s ostatní pokrájenou zeleninou. Restujeme za stálého míchání přibližně 2 minuty. Pak přimícháme sůl, bílý pepř, mletou papriku, brusinky, přilijeme zeleninový vývar, zakryjeme poklicí a dusíme 15 minut.
- 3Do většího hrnce dáme vařit 2,5 litru vody s 1 lžičkou soli. Když přijde k varu, vložíme do ni makarony, které uvaříme podle návodu na sáčku. Uvařené scedíme, v sítu je propláchneme pod tekoucí vodou, necháme okapat a uchováme v teple.
- 4V menším kastrolku si rozpustíme máslo. Z omyté petrželky otrháme lístky a drobně je pokrájíme.
- 5Připravíme si dvě nádoby, ve větší přivedeme k varu 1 litr vody. V druhé menší nádobě si vyšleháme bílé víno se žloutky, a tuto nádobu posadíme do větší s vařící vodou. Víno se žloutky budeme nad parou šlehat do pěny. Pak nádobu se žloutky odstavíme mimo parní hrnec. Ke žloutkové pěně postupně budeme přimíchávat rozpuštěné máslo, hořčici a dochutíme bylinkovou solí.
- 6Houby se zeleninou smícháme s těstovinou a zalijeme žloutkovou omáčkou.
- 7Promícháme, rozdělíme porce a ihned podáváme.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.