Zvěřinový vývar s ledvinami
155 min.
Ingredience
- Zvěřinový bujon
- 40gramůCeler - nať
- 200gramůCeler bulvový
- 3kusyCibule
- 2kusyHřebíček
- 600gramůJelení maso
- 500gramůKosti srnčí
- 1lžičkaPepř černý celý
- 4lžičkyPepř 4 barev
- 200gramůPetržel kořen
- 40gramůPetržel - nať
- 0,5litrVíno červené
- 1,5litryVoda pitná
- 30gramůZázvor celý
- 2kusyJalovec
- 200gramůMrkev kořen
- 3lžíceOlej olivový
- 3kusyCibule
- 200gramůCeler bulvový
- 40lžicPetržel - nať
- 3lžíceMáslo čerstvé
- 2lžičkySůl
- 1lžičkaPepř černý mletý
- 2decilitryMléko polotučné
- 200kusůMrkev kořen
- 3centilitryVíno madeira
- 2špetkyZázvor mletý
- 800gramůSrnčí maso
Počet porcí:
6Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
2722 kcal
Bílkoviny
111 g
Tuky
29 g
Sacharidy
400 g
Vláknina
160 g
Cukr
7 g
Postup přípravy
- 1Srnčí ledviny rozkrájíme, vyčistíme od kanálků omyjeme a namočíme na 1 hodinu do mléka. Pak ledviny omyjeme pod tekoucí vodou a pokrájíme na malé kostičky.
- 2Oloupanou cibuli šalotku nakrájíme nadrobno. Mrkev s celerem očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
- 3V pánvi na rozpuštěném másle zpěníme cibuli, přidáme k ní ledvinky, 2 špetky zázvoru, osolíme, opepříme, promícháme a krátce podusíme. Následně přilijeme 1 litr zvěřinového bujonu, který přivedeme k varu. Pak přidáme mrkev s celerem, 3 cl madeiry, teplotu zmírníme a vaříme 15 minut.
- 4Mezitím si pokrájíme chleba na kostičky a v pánvi je nasucho osmažíme.
- 5Polévku dochutíme solí a podáváme s opečeným chlebem a petrželkou.
- 6Zvěřinový bujon [28678]:
- 7Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
- 8Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
- 9V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
- 10Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
- 11Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.