Čaje proti chřipce

Chřipka je v tomto zimním období poměrně častým onemocněním. S chřipkovým bacilem nebo virem se můžeme potkat cestou do práce, na nákupu nebo kdekoliv jinde. Dobrou a také chutnou prevencí jsou různé bylinné čaje.

Zelený čaj v současné době stále více nahrazují různé bylinkové čaje a také čaj ze zázvoru. Proti nachlazení, chřipce nebo angíně se díky nim nikdy samozřejmě nestaneme zcela imunní, ale prokázané preventivní účinky mají.

Zázvorový čaj

Zázvor je jedním z nejvíce používaných přírodních léků na světě. Zázvorový čaj se vyrábí z kořenů rostliny. V prodeji je zelený a černý zázvorový čaj, do obou druhů se velmi často přidává med, citron, máta, skořice nebo pomeranč. Mnohem více preventivních i léčivých zdravotních účinků má ale zázvorový čaj, který si připravíme sami z čerstvého zázvoru, který obsahuje mnoho vitamínů, antioxidantů a dalších pro lidský organismus prospěšných látek.

Zázvor a jeho účinky

Zázvorový čaj má nezaměnitelnou chuť a je často využívanou prevencí i léčbou při nachlazení, má ale i další léčivé účinky. Pomáhá například při bolestech svalů a kloubů, podporuje trávení, zmírňuje zažívací potíže a je účinný při nevolnostech. Zázvor také pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a je vynikající prevencí proti mrtvici, infarktu a rakovině.

Jak uvařit zázvorový čaj

Příprava zázvorového čaje je jednoduchá a rychlá. Kořen zázvoru se oloupe, nastrouhá, nechá 10 až 15 minut vařit ve vodě a nálev se pak po chvíli přecedí. Nastrouhaný zázvor je také možné jen zalít vařící vodou, nechat ho 15 minut louhovat konvici na čaj a pak scedit. Typickou štiplavou chuť zázvoru je možné zmírnit přidáním citronové šťávy nebo medu.

Zázvorový čaj zanechává po vypití na dlouhou dobu pocit pohody a příjemného tepla.

S množstvím opatrně!

Zázvor může mít při konzumaci nadměrného množství nežádoucí účinky. Podle odborných studií jsou bezpečné množství 2 gramy zázvoru na 1 kilogram váhy člověka – pokud tedy vážíte například 80 kilogramů, je ideální množství 160 gramů zázvoru. Větší množství může způsobit nevolnost nebo problémy s trávením, ale to platí především při konzumaci zázvoru v čerstvém stavu, ne pro pití čaje…

Bylinné čaje

Obrázek

Nepříjemné účinky nachlazení, chřipky nebo angíny je možné poměrně významně zmírnit s pomocí bylinkových čajů. Pokud nemáte vlastní nasušené bylinky, můžete si koupit kvalitní samostatné bylinky i bylinkové směsi v prodejnách se zdravou výživou nebo v lékárnách.

Lipový čaj

Léčebné účinky květu lípy využívali už naši předci v dávných dobách. Čaj z lipového květu podporuje pocení, pomáhá rozpouštět hleny a má i protizánětlivé účinky - působí tak proti kašli, rýmě, bolestem v krku a snižuje horečku.

Při nachlazení by se lipový čaj měl pít alespoň třikrát za den. Vždy si ale připravte čerstvý z poloviny čajové lžičky lipového květu a 2 decilitrů vody. Chuť čaje i zdravotní účinky vylepšíte lžičkou medu.

Šípkový čaj

Obrázek

Šípky obsahují velké množství vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek, které znal údajně už Hippokrates a šípkový čaj prý s oblibou ordinoval svým pacientům. Čaj z šípků má preventivní účinky proti nachlazení, ale také zlepšuje soustředění a zklidňuje nervový systém. Šípkový čaj se prodává, ale mnohem lepší je samozřejmě doma připravený z nasušených šípků. Deset plodů se rozdrtí a zalije 2,5 decilitry studené vody. Ta se pak přivede do varu a po 5 minutách vaření se vývar přecedí.

Heřmánkový čaj

Heřmánek je další bylinka, která obsahuje mnoho léčebných látek a používá se už od antických dob. Významně posiluje imunitu organismu člověka, pomáhá při pocení a má protizánětlivé, desinfekční i protialergické účinky. Heřmánkový čaj by měl také být vždy čerstvý. Připravuje se z jedné lžičky sušených květů, které se zalijí 2 decilitry vařící vody a pak nechají 10 až 15 minut louhovat a nakonec přecedí.

 

Bylinnými čaji se samozřejmě nachlazení, chřipce nebo angíně stoprocentně neochráníte, ale preventivní účinky mají a také mohou významně pomoci i při samotné léčbě těchto nemocí. Do všech čajů z bylinek si můžete pro vylepšení chuti i účinku přidat med.

Zdeněk Urban

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.