Co ke svátečnímu obědu

Na dnešek, tedy Štědrý den, jste se určitě dobře připravili. Víte ale, co budete vařit na oba svátky vánoční? |Většina českých rodin 25. a 26. prosince stráví rodinnými návštěvami spojenými s velkou hostinou. Sváteční menu bývá každý rok stejné, podle toho, co je v dané rodině zvykem. Pokud vy žádnou takovou zvyklost nemáte a tápete, co se na sváteční tabuli hodí, nechte se vést našimi recepty.

Na Boží hod vánoční je v některých rodinách zvykem dojídat zbytky od Štědrého dne. Vždyť řízků, smaženého kapra a bramborového salátu většinou zbyde dost na oběd pro celou rodinu. Jinde se podává vývar s játrovými knedlíčky nebo nudličkami a pečená kachna nebo husa s vařeným zelím a knedlíky, případně pečená krůta nebo svíčková na smetaně. V některých rodinách se kachny a husy pečou až na svátek svatého Štěpána, jinde se připravuje pečené vepřové maso nebo štěpánská pečeně.

Kuřecí vývar s játrovými knedlíčky

  • 500 g kuřecích skeletů a drobů

  • 250 g kořenové zeleniny (petržel, mrkev, celer)

  • 200 g kuřecích jater

  • 2 cibule

  • 2 kuřecí čtvrtky

  • 1 vejce

  • 1 rohlík namočený v mléce

  • 2 stroužky česneku

  • 5 kuliček nového koření

  • 4 kuličky černého pepře

  • 1 bobkový list

  • 2 lžíce majoránky

  • strouhanka dle potřeby

  • sůl

  • pepř

Kuřecí skelety, kuřecí čtvrtky a kořenovou zeleninu omyjeme, společně s oloupanou cibulí, novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem vložíme do hrnce a zalijeme jeden a půl litru studené vody. Přivedeme k varu a na mírném plameni vaříme asi dvě hodiny. Kuřecí játra očistíme a naškrábeme nebo rozmixujeme, promícháme s rozmočeným rohlíkem, utřeným česnekem, vejcem a majoránkou, podle potřeby směs zahustíme strouhankou. Uložíme do lednice. Vývar scedíme, zeleninu vyhodíme, maso z kuřecích čtvrtek obereme a vrátíme do polévky. Pokud chceme ve vývaru zeleninu, vložíme novou. Polévku přivedeme k varu, vkládáme do něj vytvarované játrové knedlíčky, a jakmile jsou všechny uvařené (a zelenina také), můžeme dochutit solí a pepřem a podávat.

Štěpánská hovězí pečeně

  • 750 g hovězí plece

  • 100 g špeku

  • 500 ml hovězího vývaru

  • 4 vejce vařená natvrdo

  • 1 cibule

  • 1 celer

  • 1 mrkev

  • 3 lžíce sádla

  • 5 kuliček nového koření

  • 6 kuliček černého pepře

  • 2 bobkové listy

  • sůl

  • pepř

Maso prošpikujeme na nudličky nakrájeným špekem a nařízneme, aby vznikla kapsa. Do ní vložíme vejce uvařená natvrdo, jejich špičky můžeme seříznout, aby na sebe lépe navazovala. Kapsu uzavřeme a zavážeme, aby se neotevírala, osolíme a opepříme. V hrnci rozehřejeme sádlo a maso na něm necháme zatáhnout, potom ho vyjmeme. V hrnci orestujeme oškrábaný a na kostky pokrájený celer a mrkev i nadrobno nasekanou cibuli. Maso i zeleninu vložíme do pekáče, podlijeme polovinou vývaru, přidáme koření, pekáč zakryjeme a pečeme v troubě vyhřáté na 180°C. Po půl hodině zeleninu vyjmeme, propasírujeme a vyhodíme, maso pečeme ještě alespoň hodinu a půl a průběžně podléváme výpekem nebo zbylým vývarem. Hotovou pečeni nakrájíme na plátky a podáváme s dušenou rýží.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.