Crème brûlée - tradiční francouzské potěšení
Lahodný vanilkový moučník Crème brûlée je ideální společník pro vaše mlsání. Odhalte tajemství historie a přípravy této francouzské delikatesy, která se opět dostává do módy. Je to překvapivě jednoduché!
Crème brûlée, který je známý pro svou křupavou karamelovou krustičku chránící jemný vanilkový krém, vás nemůže ponechat chladnými! Už jen z toho důvodu, že k závěrečnímu vytvoření krustičky je potřeba zažehnutí plamene. Pokud vám ale flambování nahání hrůzu, poradíme vám také, jak si s touto francouzskou delikatesou poradíte i bez případné přítomnosti požárního oddílu.
Původ a historie
Název Crème brûlée, který se nejčastěji vyslovuje jako [crem bryle], v překladu znamená doslova „opálený krém“. Tento tradiční recept francouzské kuchyně se poprvé objevil v roce 1691 v kuchařce mistra Massioalota, který svým kuchařským uměním učaroval i Filipu I. Orleánskému, bratrovi slavného Ludvika XIV. Zda-li šlechtici vanilkový moučník zachutnal, můžeme jen hádat, ale každopádně se od té doby věhlas Crème brûlée rozšířil téměř po celém světě.
Angličané chtěli prvenství
V Anglii se na sklonku 19. století pokusili přivlastnit autorství tohoto sladkého moučníku. Vypustili do světa legendu, podle níž recept na Burn cream, jak v Anglii tento dezert nazývají, pochází s malé vesničky Aberdeenshire, odkud jej přivezl mladý student kuchařství. Ten se chtěl o svůj objev podělit se školou, kterou navštěvoval. Ta ho ale odmítla zařadit mezi učební osnovy. Studentník se ale nevzdal, a když se sám stal kuchařem, začal Burn cream s úspěchem podávat svým zákazníkům. Tento úsměvný trik se tak docela nevyvedl, a proto dnes Crème brûlée neodmyslitelně patří ke klenotům kuchyně francouské. V současné době již můžete ochutnat nejenom jeho původní vanilkovou příchuť, ale vyzkoušet můžete také čokoládovou, kávovou či likérovou variantu.
Proč si (ne)dopřát Crème brûlée
Většina delikates má svá pro i proti, Crème brûlée není výjimkou! obsahuje velké množství smetany, cukru a vaječných žloutků, takže výsledné potěšení ukrojí z vašeho kalorického deníčku poměrně značnou část. Pokud si tedy hlídáte štíhlou linii, tak byste si ho měli dopřávat spíše výjimečně, při zvláštních příležitostech. Na druhou stranu má tento dezert blahodárný vliv na nervovou soustavu a díky vaječným žloutkům obsahuje mnoho minerálů a vitamínů nezbytných pro správné fungování lidského těla. Nespornou výhodou Crème brûlée je také jeho poměrně jednoduchá příprava, takže se nemusíte bát a můžete se pustit do pečení, kterým oslníte třeba hned vaši příští návštěvu. S chutí do toho!
Recept na originální Crème brûlée
Suroviny:
- 1 vanilkový lusk
- 430 ml smetany na šlehání
- 40 g cukru krystal
- 5 žloutků
Budete také potřebovat ohnivzdorné misky
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 140 °C a zároveň dejte vařit přibližně 2 litry vody, kterou následně použijete po pečicí lázeň. Smetanu postavte na plotnu a na mírném ohni ji nechte ohřívat. Rozkrojte vanilkový lusk, vyškrabte semínka a oboje pak přidejte ke smetaně, přiveďte až k bodu varu a odstavte.
Ve velké misce utřete žloutky s cukrem, ale dejte pozor, aby se nevytvořily bublinky. Z odstavené smetany vyndejte vanilkový lusk a semínka (můžete použít sítko) a smetanu za stálého míchání vlejte k připravené smesi ve velké misce. Směs míchejte do světla a hladka a poté nalijte nízkou vrstvu do ohnivzdorných misek.
Misky naskládejte do většího pekáče a vlijte okolo připravenou ohřátou vodu. Hladina vodní lázně by měla dosahovat úrovně krémové směsi. Poté pekáč vložte do trouby a pečte přibližně 25 minut. Hotový krém poznáte podle toho, že jeho povrch ztuhne. V tu chvíli pekáč vyjměte z trouby, nechte vychladnout a vložte na 4 hodiny do ledničky.
Před podáváním přichází chvíle na výrobu krustičky. Ztuhlý krém posypte cukrem a ožehněte flambovací pistolí, díky níž cukr zkaramelizuje. Pokud ovšem flambovací pistoli nemáte k dispozici nebo vám tento způsob nevyhovuje, můžete si vystačit i s grilem v pečicí troubě. V tom případě krém pocukrujte, jemně postříkejte vodou a vložte na chvíli pod gril.
Voilà – hotový krém je na světě!
Pokod před sebou máte voňavý dezertík s křupavou krustičkou a tuhou konzistencí, znamená to, že jste uspěli! Nyní je již čas pozvat ke stolu své blízké. Ozdobte svůj stůl proutky levandule či květy růže a podávejte vychlazený Crème brûlée v původních ohnivzdorných miskách spolu s kávou či čajem. Vaši hosté budou nadšeni! Bon appétit!
Marie Knorková