Dezerty z mikrovlnné trouby

Když pečeme moučníky, obvykle to děláme ve větším množství, tedy nejméně jeden plech. Když jste ale doma sami nebo jen ve dvou a máte chuť na něco sladkého, nejspíš se vám nebude chtít péct moučníku celý plech, vždyť by se nesnědl. Můžete si tedy upéct každou porci dezertu zvlášť – v hrnečku v mikrovlnné troubě. Protože je takové pečení nejen úsporné, ale také rychlé, stane se vaším oblíbeným způsobem, jak ráno dopravit na stůl k snídani čerstvou, ještě teplou buchtu, aniž byste kvůli tomu museli vstávat o hodinu dříve.

Vaření a pečení v mikrovlnné troubě může vzbuzovat nedůvěru, v současnosti se ale stává populárním a s trochou zkušeností je člověk schopen za pár minut uvařit celý oběd. Pochopitelně v mikrovlnné troubě neuvaříte pro deset lidí, lépe řečeno uvaříte, ale bude vám to trvat déle, než kdybyste postupovali klasickým způsobem. Pro dny, kdy vaříte jen pro sebe, je ale mikrovlnka ideálním řešením.

Brownies

  • 1 vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce másla

Do hrníčku rozklepneme vejce a rozšleháme ho. Přisypeme mouku, cukr a kakao a promícháme. V mikrovlnné troubě rozpustíme máslo a přidáme ho k ostatním surovinám. Dobře zamícháme a dáme do mikrovlnné trouby na 1 min a 40 s při výkonu 700W.

Banánový dortík

  • 1 hodně zralý banán
  • 1 vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce podmáslí
  • 1 lžíce oleje
  • Špetka prášku do pečiva
  • Špetka mleté skořice

Banán oloupeme, rozmačkáme vidličkou a ve velkém hrnku smícháme s rozšlehaným vejcem a podmáslím. Přidáme mouku, cukr, olej, prášek do pečiva a skořici. Pečeme v mikrovlnné troubě nastavené na 700W po dobu 2 - 3 min.

Obrázek

Cheesecake

  • 4 lžíce krémového sýra
  • 4 lžíce libovolných sušenek
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 2 ½ lžíce třtinového cukru
  • 1 vejce

Máslo rozpustíme a smícháme s rozdrobenými sušenkami, tuto směs dáme do vymazaného hrnečku. Ostatní suroviny smícháme a navrstvíme na sušenky. Hrneček zakryjeme papírovým ubrouskem a dáme do mikrovlnné trouby na 700W na 1 min. Poté vlníme ještě třikrát 20 s, vždy zkontrolujeme, zda se cheesecake nepálí. Pokud byl hrneček správně vymazaný, měl by z něj jít hotový dezert vyklopit.

Skořicový šnek

  • 4 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce cukru krystal
  • 3 lžíce mléka
  • 1 ½ třtinového cukru
  • ½ lžíce másla
  • ½ lžíce oleje
  • ¼ lžičky prášku do pečiva
  • Špetka skořice

V hrnku smícháme mouku, bílý cukr krystal, mléko, olej a prášek do pečiva. V druhé nádobě smícháme třtinový cukr, máslo a skořici, rozehřejeme je a promícháme na hustý sirup. Ten nalijeme do spirály na těsto. Pečeme na 800W po dobu 1 – 1 ½ min.

Jablkový krambl

  • 1 jablko
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 ½ lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ¼ lžičky skořice

Smícháme 1 lžíci třtinového cukru, 1 lžíci ovesných vloček, 1 lžíci mouky a citronovou šťávu. Jablko nakrájíme na tenké plátky, obalíme je ve vzniklé směsi a navrstvíme na dno hrnečku. Máslo zpracujeme se zbylými surovinami na drobenku a posypeme jí jablka. Pečeme v mikrovlnné troubě nastavené na 800W po dobu 1 – 1 ½ min.

Lenka Ambrožová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.