Do Brazílie nejen na karneval
Tento týden se nese v duchu slavného karnevalu v Riu, začal v pátek a trvat bude až do soboty. Jako každý rok kvůli němu přijedou, jako každý rok, statisíce turistů z celého světa. Brazílie ale může nabídnout víc než jen velkolepý karneval a kvalitní kávu. Tamější kuchyně je plná lahodných chutí, které stojí za ochutnání. Že je Brazílie moc daleko? Uvařte si ty nejlepší brazilské pokrmy doma!
Brazilská kuchyně, na rozdíl třeba od mexické, si sice nezískala světovou popularitu, to ale neznamená, že bychom jí neměli věnovat pozornost. Tady se totiž snoubí chutě a techniky Indiánů, Evropanů, Afričanů i Asiatů.
Mezi nejpoužívanější brazilské suroviny patří luštěniny, mořské plody, kořenová zelenina, maniok a exotické ovoce, které se přidává i do slaných pokrmů – mango, papaya, passion fruit, ananas, guave a mučenka. Velmi specifickou surovinou jsou též palmová srdíčka, používá se i palmový olej a kokosové mléko.
Nejznámější brazilské pokrmy
-
Feijoada – dušený pokrm z černých fazolí, klobás a uzeného, nejčastěji vepřového masa. Je zvykem ho podávat rodině a přátelům, kteří zůstanou na návštěvě přes noc. Příprava může trvat i 24 hodin, když vezmeme v potaz namáčení fazolí a přípravu masa.
-
Acarajé – jedno z nejoblíbenějších pouličních jídel se připravuje z uvařených a rozmačkaných fazolí černé oko, cibule a palmového oleje. Z této hmoty se vytvarují placičky, osmaží se a plní se sušenými krevetami nebo směsí vatapá.
-
Moqueca – lahodný pokrm z dušených krevet a dalších mořských plodů s rajčaty, cibulí a koriandrem, někdy se přidávají i papriky a kokosové mléko. Moqueca se podává s rýží, orestovanou maniokovou moukou (tzv farofa) a hustou pálivou rybí omáčkou (pirão).
-
Bacalhao – nasolená a vysušená treska se nejdříve na několik hodin namočí do vody a poté se upeče dohromady s bramborami, cibulí, černými olivami a rajčaty. Podává se s rýží, a to především při slavnostních příležitostech.
-
Vatapá – hustý dušený pokrm připravovaný z pečiva, krevet, mletých ořechů, kokosového mléka, palmového oleje a čerstvých bylinek. Podává se nejčastěji s rýží.
-
Empadão – pečený slaný koláč s těstem z mouky, másla, žloutků a prášku do pečiva, plněný kuřecím masem a zeleninou, nejčastěji cibulí, kukuřicí, hráškem a palmovými srdíčky. Jedná se o oblíbené rodinné jídlo servírované o víkendech nebo na rodinných sešlostech.
-
Quindim – oblíbený brazilský dezert v podobě žlutooranžových kroužků gelovité konzistence. Připravuje se z vaječných žloutků, strouhaného kokosu, másla a cukru.