Dobroty, které vás v horku vždy ochladí - nespoléhejte se jen na vodu!
Letos nás určitě čeká ještě pár horkých dní a tak pro vás máme několik tipů na báječně ochlazující potraviny. Obsahují totiž důležité vitamíny a minerály, které mají na tělo blahodárné účinky.
V horných dnech pravděpodobně nejdřív sáhnete po vodě s ledem a pak řešíte, co si dát dobrého k jídlu. Voda je v každém případě správná volba, na colové nápoje raději zapomeňte! Obsahují mnoho fruktózového sirupu, jsou plné kofeinu a dalších ne moc zdravých látek, které zvyšují krevní tlak, vedou k srdečním onemocněním a také obezitě. Ochladí vás ale třeba i ovoce.
Ovoce v čele s melounem
Kouzlu ovoce propadá v letních měsících asi každý z nás. Navíc je právě ovoce vhodné ke konzumaci ve chvílích, kdy slunce svítí celý den. Podle lékařů se nedoporučuje kvůli cukrům častá konzumace přezrálého ovoce, a to i když se jedná o cukry zdravé. Kouzlo ovoce a jeho blahodárného ochlazujícího vlivu na lidský organismus je hlavně ve vitamínech a minerálech, které obsahuje – a třeba banán jich obsahuje tolik, že i když to tak nevypadá, patří k ovoci, které ochlazuje. Dalším takovým ovocem jsou jablka, jahody, angrešt, maliny a borůvky, ne ale ty kanadské, které v posledních letech získaly hlavně u nás na popularitě díky snadnému pěstování. Trochu neobvyklejší pochoutkou je pak rakytník. Ve formě bobulek není moc chutný, protože je kyselý a někdy až nahořklý,ale jako sirup nebo džem je doslova vitamínovou bombou a kromě ochlazujícího účinku nabízí i ochranu imunity.
Mléčné produkty
Výrobky s obsahem mléka, zejména jogurty a zakysané mléko, dokážou zázraky. Neměly by však obsahovat cukry a umělá sladidla a neměly by se konzumovat několikrát denně, protože mají energetickou hodnotu podobnou jako třeba odlehčená večeře, která je ale samozřejmě výživnější. Jogurty dováží tělo alespoň na chvíli ochladit, ale nic se nemá přehánět. A pokud patříte mezi vyznavače života s dietami a v obchodě si vybíráte jogurty pro štíhlou linii s nulovým obsahem tuku, sáhněte v tomto případě po tom, který má tuku okolo dvou procent. I
Zelenina, kterou si vypěstujeme na zahradě
Ideální je sáhnout po zelenině - ta totiž nejen ochladí, ale navíc je i dietní. Nejlepší je zelenina, která obsahuje hodně vody a není plná pesticidů. V horku jsou vhodné především okurky, rajčata a papriky, doporučuje se je před konzumací na chvíli umístit do ledničky, kde se ještě víc ochladí a jejich účinek je pak větší. Stejně jako ovoce obsahuje i zelenina mnoho minerálů a vitamínů, které se v létě potřeba doplňovat. Kvůli vedru a nadměrnému pocení jich totiž z těla totiž odchází poměrně velké množství. U zeleniny je navíc velká výhoda v tom, že se v létě dá lehce zařadit jako příloha k hlavnímu jídlu. Ve vedru se totiž nedoporučuje konzumace brambor.
Zázrak jménem čaj
Především zelený čaj je doslova zázrak. Povzbudit mysl a „nakopnout“ mozek dokáže lépe než tolik oblíbená káva, které má navíc negativní účinek na žaludek. Lidé trpící zažívacími problémy a občasnými bolestmi žaludku by si na její pití měli opravdu dávat pozor, protože káva právě žaludek dráždí. Zelený čaj je skutečně mnohem lepší. Má ochlazující účinky i ve chvíli, kdy je horký, nejlépe ale účinkuje vlažný. Významným bonusem je ten fakt, že nespočet studií po celém světě odhalil, že je opravdu zdravý a zpomaluje proces stárnutí buněk.
Sůl nad zlato
Nejen v české pohádce moc dobře věděli, že sůl je v životě potřeba a bez ní to nejde, ale ani s ní se to samozřejmě nesmí přehánět. Sůl v rozumném množství pomáhá. Obecně platí, že mírně slaná jídla vyhánějí z těla horkost. Jestli ale tedy pravidelně u televize nechroupete brambůrky a soli máte díky tomu dostatek, zkuste si nakrájet chutná a zdravá rajčata a lehce je osolte.
Pár pravidel, kterých je třeba se držet v horkých letních dnech
-
Nečekejte na to, až se dostaví pocit žízně. Někdy totiž může být pozdě a tělo se začne bránit ve formě kolapsu.
-
V klimatizovaných místnostech máte možná pocit, že pít nepotřebujete. Opak je ale pravdou. Sice vám není vedro, ačkoli venku je na padnutí, ale váš organismus vodu potřebuje tak jako tak.
-
Vyhýbejte se nepestré a jednostranné stravě. Kdy jindy než v horku, kdy se člověk neuvěřitelně potí, doplňovat živiny a minerály?
-
Během dne nejezte klasické české dobroty jako knedlo-vepřo-zelo nebo svíčkovou se šesti. Těžká jídla vás uspí.
-
Vyvarujte se konzumaci česneku a cibule. Tyto silně aromatické dobroty sice chutnají skvěle, ale až se začnete potit, budete cítit na sto honů.
-
Slazené nápoje sice také ochladí, ale obsahují až několik kostek cukru. Takže si dejte raději vodu nebo domácí šťávu, u které máte jistotu, kolik cukru opravdu obsahuje.
-
Dejte pozor na to, kde uchováváte potraviny. V teple se jídlo často a lehko kazí. Salmonela a plísně číhají bohužel na každém kroku.
-
Ovoce i zeleninu pokaždé pečlivě omyjte a zkontrolujte, jestli na ní nejsou drobní pavoučci a jiný hmyz. Speciálně ovoce se dováží z exotických zemí, kde žijí druhy pavouků a hmyzu, které by pro nás mohly být nebezpečné.
-
Nepijte příliš mnoho kávy. Pokuste se omezit kávu na jeden šálek denně.
-
Sportujte, ale myslete na to, že jakákoli náročná fyzická aktivita je pro tělo v horku obrovská zátěž. Platí, že čeho je moc, toho je příliš. Proto raději volte sport v klimatizovaném fitness centru.
Když ve vedru kolabujete
Skvělá obrana proti zkolabování z vedra je broskev. Obsahuje vitamín A, B2 a draslík a napomáhá tak tělo udržet v rovnováze a zabraňuje stavům, kdy je vám na omdlení. Stejně tak i mango, které se tak často konzumuje v exotických zemích. Místní domorodci moc dobře vědí, jak se mají s horkem popasovat. Doporučuje se i pití kokosové vody. Ta sice patří k těm dražším,ale stojí za to.
Když už, tak už
Proč jen hledět na to, co nás ochladí - dobré je také vědět, co nás omladí. Proto bychom se mohli v létě zaměřit i na ty potraviny, které v sobě mají blahodárné antioxidanty. Skutečně hodně nám jich do těla dodá například rybíz, kiwi, meruňky či avokádo, navíc obsahují vitamíny A, C a E. V melounech a rajčatech je zase antioxidant lykopen, který je vhodná vhodný ve slunečném počasí, kdy slunce tělo o tyto látky tělo připravuje.
Grilování
V letních měsících máme v oblibě grilování, a to i když většina jídel připravených na grilu tělo samozřejmě místo ochlazení zahřívá. Nejhorší jsou buřty a klobásy, Zahřívací účinky ale mají i oblíbené ryby a mořské plody, jako je například humr, treska, tuňák neb langusta. Pokud grilování nemůžete odolat, připravte kuřecí maso na bylinkách a pečte ho v alobalu. Grilujte ve stínu, nejlépe v podvečerních hodinách a nezapomínejte na dostatek vhodných nápojů – může to být třeba i dobré pivo.