Domácí bonbony pro malé i velké mlsouny
Děti by měly jíst hodně ovoce a zeleniny, mnohem raději si však načnou pytlík bonbonů. Ty obsahují nejen spoustu cukru, díky němuž se z vašeho dítka může stát pěkný otesánek, ale také další nebezpečné látky, jako jsou umělá barviva a konzervanty. Nejlepší by bylo bonbony vůbec nekupovat, to by ale bylo s dětmi k nevydržení. Naštěstí je možné doma vyrobit chutné bonbony, které jsou pro organismus mnohem lepší než ty kupované.
Na domácích bonbonech si pochutnají i dospěláci, zabalte si je třeba s sebou na pěší túru pro doplnění energie. Možná vás překvapí, kolik různých druhů bonbonů si doma můžete vyrobit – od tvrdých cucacích přes měkké karamelky až k želé medvídkům, a to i ve verzi pro vegany.
Bonbony na cucání
-
600 g moučkového cukru
-
400 g cukru krystal
-
175 ml kukuřičného sirupu
-
110 ml vody
-
3 lžíce ovocného sirupu
-
potravinářské barvivo
Do velkého pekáče nebo pečicího plechu vsypeme moučkový cukr. V hrnci zahříváme krystalový cukr, kukuřičný sirup a vodu. Za stálého míchání přivedeme k varu, poté do hrnce vložíme cukrářský teploměr a zahříváme až do teploty 149°C. Odstavíme, vmícháme ovocný sirup a potravinářské barvivo. Směs na bonbony vlijeme do připraveného pekáče nebo plechu s cukrem. Jakmile směs zchladne natolik, aby se s ní dalo manipulovat holýma rukama, naporcujeme bonbonovou masu na jednotlivé bonbony, a to buď pomocí nože, nebo nůžek. Bonbony obalíme v moučkovém cukru a necháme zcela vychladnout. Přebytečný cukr sklepneme a bonbony uchováváme v uzavřené sklenici.
Karamelky
-
510 g cukru krystal
-
225 g másla
-
660 g kondenzovaného mléka
-
450 ml kukuřičného sirupu
-
½ lžičky soli
Do hrnce dáme cukr, máslo, kukuřičný sirup a sůl, zahříváme až k bodu varu. Přidáme čtvrtinu kondenzovaného mléka a za stálého míchání prováříme 5 minut, potom přidáme druhou čtvrtinu mléka, zase 5 minut čekáme atd. Až bude všechno kondenzované mléko vmíchané do směsi, vsuneme do ní cukrářský teploměr a zahříváme na 115°C. Po dosažení této teploty směs okamžitě odstavíme z plotny a vlijeme do pekáčku nebo hlubšího plechu vyloženého pečicím papírem. Necháme zchladnout a ostrým nožem krájíme na jednotlivé karamelky. Ty balíme do čtverečků pečicího papíru.
Želé bonbony
-
315 ml čerstvé ovocné šťávy nebo džusu
-
170 g krystalového cukru
-
115 g práškové želatiny
-
115 g kukuřičného sirupu
-
potravinářské barvivo
Želatinu nasypeme do trochy vody a necháme nabobtnat, bude to trvat asi 5 minut. V hrnci smícháme ovocnou šťávu, cukr a kukuřičný sirup, za stálého míchání zahříváme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Pak přidáme želatinu a mícháme. Když je želatina rozpuštěná, přidáme zvolené potravinářské barvivo a promícháme. Směs odstavíme a vlijeme do silikonových formiček, necháme zchladnout. Pokud chceme, můžeme hotové želé bonbony obalit v krystalovém cukru.