Domácí bonbony pro malé i velké mlsouny

Děti by měly jíst hodně ovoce a zeleniny, mnohem raději si však načnou pytlík bonbonů. Ty obsahují nejen spoustu cukru, díky němuž se z vašeho dítka může stát pěkný otesánek, ale také další nebezpečné látky, jako jsou umělá barviva a konzervanty. Nejlepší by bylo bonbony vůbec nekupovat, to by ale bylo s dětmi k nevydržení. Naštěstí je možné doma vyrobit chutné bonbony, které jsou pro organismus mnohem lepší než ty kupované.

Na domácích bonbonech si pochutnají i dospěláci, zabalte si je třeba s sebou na pěší túru pro doplnění energie. Možná vás překvapí, kolik různých druhů bonbonů si doma můžete vyrobit – od tvrdých cucacích přes měkké karamelky až k želé medvídkům, a to i ve verzi pro vegany.

Bonbony na cucání

  • 600 g moučkového cukru

  • 400 g cukru krystal

  • 175 ml kukuřičného sirupu

  • 110 ml vody

  • 3 lžíce ovocného sirupu

  • potravinářské barvivo

Do velkého pekáče nebo pečicího plechu vsypeme moučkový cukr. V hrnci zahříváme krystalový cukr, kukuřičný sirup a vodu. Za stálého míchání přivedeme k varu, poté do hrnce vložíme cukrářský teploměr a zahříváme až do teploty 149°C. Odstavíme, vmícháme ovocný sirup a potravinářské barvivo. Směs na bonbony vlijeme do připraveného pekáče nebo plechu s cukrem. Jakmile směs zchladne natolik, aby se s ní dalo manipulovat holýma rukama, naporcujeme bonbonovou masu na jednotlivé bonbony, a to buď pomocí nože, nebo nůžek. Bonbony obalíme v moučkovém cukru a necháme zcela vychladnout. Přebytečný cukr sklepneme a bonbony uchováváme v uzavřené sklenici.

Karamelky

  • 510 g cukru krystal

  • 225 g másla

  • 660 g kondenzovaného mléka

  • 450 ml kukuřičného sirupu

  • ½ lžičky soli

Do hrnce dáme cukr, máslo, kukuřičný sirup a sůl, zahříváme až k bodu varu. Přidáme čtvrtinu kondenzovaného mléka a za stálého míchání prováříme 5 minut, potom přidáme druhou čtvrtinu mléka, zase 5 minut čekáme atd. Až bude všechno kondenzované mléko vmíchané do směsi, vsuneme do ní cukrářský teploměr a zahříváme na 115°C. Po dosažení této teploty směs okamžitě odstavíme z plotny a vlijeme do pekáčku nebo hlubšího plechu vyloženého pečicím papírem. Necháme zchladnout a ostrým nožem krájíme na jednotlivé karamelky. Ty balíme do čtverečků pečicího papíru.

Obrázek

Želé bonbony

  • 315 ml čerstvé ovocné šťávy nebo džusu

  • 170 g krystalového cukru

  • 115 g práškové želatiny

  • 115 g kukuřičného sirupu

  • potravinářské barvivo

Želatinu nasypeme do trochy vody a necháme nabobtnat, bude to trvat asi 5 minut. V hrnci smícháme ovocnou šťávu, cukr a kukuřičný sirup, za stálého míchání zahříváme, dokud se všechen cukr nerozpustí. Pak přidáme želatinu a mícháme. Když je želatina rozpuštěná, přidáme zvolené potravinářské barvivo a promícháme. Směs odstavíme a vlijeme do silikonových formiček, necháme zchladnout. Pokud chceme, můžeme hotové želé bonbony obalit v krystalovém cukru.

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.