Domácí kořenicí směsi

Málokdo v kuchyni nepoužívá koření. Na trhu je k dostání obrovské množství různých směsí, díky kterým vaše jídla získají pokaždé jinou chuť. Můžeme si vybrat z tolika druhů, že se v tom už málokdo orientuje,  navíc se u mnoha z nich kvůli přidaným chemickým látkám nejedná o nic zdravého. Existuje ale řešení, jak kořenit chutněji, zdravěji a dokonce i levněji. Vyrobte si vlastní kořenicí směsi u sebe doma!

Kořenicí směsi v obchodech jsou značně předražené, tvoří je hlavně obyčejná sůl a téměř všechny obsahují glutamát, modifikovaný škrob, maltodextrin či protispékavé látky. Naproti tomu u domácích směsí máme jistotu, že obsahují pouze koření a bylinky. To je výhoda i pro osoby s alergiemi a jinými chorobami, mohou se totiž vyhnout potravinám, které jim nedělají dobře.

Namíchat si vlastní směs koření je velmi jednoduché, stačí si nakoupit několik druhů jednodruhového koření a sušených bylinek, a to nejlépe u specializovaného prodejce, který vám čerstvé ingredience naváží podle vašeho přání. Kromě lepší kvality máte zajištěnou i nižší cenu oproti koření v pytlíku ze supermarketu. Pokud si pěstujete bylinky doma, můžete je usušit, nadrtit a použít místo kupovaných. Z jednotlivých druhů koření snadno namícháte jedinečné směsi, které uchovávejte v suchu a temnu, nejlépe v uzavřených skleničkách nebo kořenkách.

Nejlepší domácí kořenící směsi

Připravte si své vlastní směsi koření podle našich vybraných receptur. Je to jednoduché a rychlé.

Obrázek

Grilovací směs

Použití této směsi je nasnadě, kromě grilovaného masa, ryb a zeleniny se ale hodí i na brambory pečené v troubě nebo na topinky.

  • 1 lžíce pálivé papriky
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce kajenského pepře
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 1 lžíce oregana

Bylinková grilovací směs

Tuto směs používáme především na maso a ryby.

  • 2 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • 1 lžíce majoránky
  • ½ lžíce tymiánu
  • ½ lžíce mletého bílého pepře

Barbecue

Jedná se o nasládlou směs hodící se především na maso.

  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce sušené pažitky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • ½ lžíce cibulového prášku
  • 2 lžičky chilli
  • 2 lžičky kmínu
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 lžička soli

Cajunská směs

Tato směs má široké využití, skvěle ochutí grilovanou zeleninu, pečené brambory i volská oka.

  • 2 ½ lžíce soli
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce kajenského pepře
  • 1 lžíce sladké papriky
  • ½ lžíce černého pepře
  • ½ lžíce oregana
  • ½ lžíce tymiánu
  • ½ lžíce cibulového prášku

Obrázek

Provensálské bylinky

Nejčastěji se jimi koření pečené nebo grilované maso a ryby, použít je můžete ale i třeba na pizzu nebo smícháním s jogurtem či zakysanou smetanou vytvořit chutnou zálivku na salát nebo dip na řapíkatý celer, pečené brambory nebo kuřecí nugety.

  • 2 lžíce tymiánu
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce bazalky
  • 1 lžíce saturejky
  • 1 lžíce oregana
  • 1 lžíce rozmarýnu
  • ½ lžíce levandule
  • ½ lžíce fenyklu

Směs na tacos

Kromě tacos a jiných mexických specialit se dá použít i na grilovanou zeleninu, pečené brambory, ryby a maso. Dobře bude chutnat i se sýrem, vzpomeňte si na něj třeba při nakládání hermelínu.

  • 2 lžíce chilli
  • 1 lžíce mletého kmínu
  • 2 ½ lžičky soli
  • 2 lžičky pepře
  • 1 lžička pálivé papriky
  • ½ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky cibulového prášku
  • ½ lžičky oregana

Italská směs

Tuto směs používáme hlavně na pizzu, špagety a lasagne, je však velmi univerzální, můžeme ji přidat téměř do čehokoliv.

  • 1 lžíce bazalky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce oregana
  • ½ lžíce rozmarýnu
  • ½ lžíce tymiánu
  • 1 lžička sušeného česneku

Směs na ryby

Kromě ryb se hodí i na drůbeží maso.

  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce soli
  • ½ lžíce cibulového prášku
  • ½ lžíce černého pepře
  • ½ lžíce oregana
  • ½ lžíce tymiánu
  • 1 lžička kajenského pepře

Lenka Ambrožová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.