Domácí kořenicí směsi
Málokdo v kuchyni nepoužívá koření. Na trhu je k dostání obrovské množství různých směsí, díky kterým vaše jídla získají pokaždé jinou chuť. Můžeme si vybrat z tolika druhů, že se v tom už málokdo orientuje, navíc se u mnoha z nich kvůli přidaným chemickým látkám nejedná o nic zdravého. Existuje ale řešení, jak kořenit chutněji, zdravěji a dokonce i levněji. Vyrobte si vlastní kořenicí směsi u sebe doma!
Kořenicí směsi v obchodech jsou značně předražené, tvoří je hlavně obyčejná sůl a téměř všechny obsahují glutamát, modifikovaný škrob, maltodextrin či protispékavé látky. Naproti tomu u domácích směsí máme jistotu, že obsahují pouze koření a bylinky. To je výhoda i pro osoby s alergiemi a jinými chorobami, mohou se totiž vyhnout potravinám, které jim nedělají dobře.
Namíchat si vlastní směs koření je velmi jednoduché, stačí si nakoupit několik druhů jednodruhového koření a sušených bylinek, a to nejlépe u specializovaného prodejce, který vám čerstvé ingredience naváží podle vašeho přání. Kromě lepší kvality máte zajištěnou i nižší cenu oproti koření v pytlíku ze supermarketu. Pokud si pěstujete bylinky doma, můžete je usušit, nadrtit a použít místo kupovaných. Z jednotlivých druhů koření snadno namícháte jedinečné směsi, které uchovávejte v suchu a temnu, nejlépe v uzavřených skleničkách nebo kořenkách.
Nejlepší domácí kořenící směsi
Připravte si své vlastní směsi koření podle našich vybraných receptur. Je to jednoduché a rychlé.
Grilovací směs
Použití této směsi je nasnadě, kromě grilovaného masa, ryb a zeleniny se ale hodí i na brambory pečené v troubě nebo na topinky.
- 1 lžíce pálivé papriky
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce kajenského pepře
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce oregana
Bylinková grilovací směs
Tuto směs používáme především na maso a ryby.
- 2 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce rozmarýnu
- 1 lžíce majoránky
- ½ lžíce tymiánu
- ½ lžíce mletého bílého pepře
Barbecue
Jedná se o nasládlou směs hodící se především na maso.
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce uzené papriky
- 1 lžíce sušené pažitky
- 2 lžíce třtinového cukru
- ½ lžíce cibulového prášku
- 2 lžičky chilli
- 2 lžičky kmínu
- ½ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky černého pepře
- 1 lžička soli
Cajunská směs
Tato směs má široké využití, skvěle ochutí grilovanou zeleninu, pečené brambory i volská oka.
- 2 ½ lžíce soli
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce kajenského pepře
- 1 lžíce sladké papriky
- ½ lžíce černého pepře
- ½ lžíce oregana
- ½ lžíce tymiánu
- ½ lžíce cibulového prášku
Provensálské bylinky
Nejčastěji se jimi koření pečené nebo grilované maso a ryby, použít je můžete ale i třeba na pizzu nebo smícháním s jogurtem či zakysanou smetanou vytvořit chutnou zálivku na salát nebo dip na řapíkatý celer, pečené brambory nebo kuřecí nugety.
- 2 lžíce tymiánu
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce bazalky
- 1 lžíce saturejky
- 1 lžíce oregana
- 1 lžíce rozmarýnu
- ½ lžíce levandule
- ½ lžíce fenyklu
Směs na tacos
Kromě tacos a jiných mexických specialit se dá použít i na grilovanou zeleninu, pečené brambory, ryby a maso. Dobře bude chutnat i se sýrem, vzpomeňte si na něj třeba při nakládání hermelínu.
- 2 lžíce chilli
- 1 lžíce mletého kmínu
- 2 ½ lžičky soli
- 2 lžičky pepře
- 1 lžička pálivé papriky
- ½ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky cibulového prášku
- ½ lžičky oregana
Italská směs
Tuto směs používáme hlavně na pizzu, špagety a lasagne, je však velmi univerzální, můžeme ji přidat téměř do čehokoliv.
- 1 lžíce bazalky
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžíce oregana
- ½ lžíce rozmarýnu
- ½ lžíce tymiánu
- 1 lžička sušeného česneku
Směs na ryby
Kromě ryb se hodí i na drůbeží maso.
- 1 lžíce sušeného česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce soli
- ½ lžíce cibulového prášku
- ½ lžíce černého pepře
- ½ lžíce oregana
- ½ lžíce tymiánu
- 1 lžička kajenského pepře
Lenka Ambrožová