Dýňová sezona: recepty sladké i slané
Také vás lákají ty krásně barevné dýně roztodivných tvarů, které se smějí z regálů supermarketů a bedýnek farmářů? Skutečně radost pohledět. Ještě větší radost ale umějí nadělit, když v kuchyni víte, co s nimi. Z dýní můžete připravit nekonečné množství pokrmů, slaných i sladkých. Jestli hledáte inspiraci, jste na správném místě.
Jednotlivé odrůdy dýní se liší nejen velikostí, tvarem a barvou, ale také chutí. Některé se tedy hodí spíše do slaných pokrmů a jiné jsou zase tak nasládlé, že vybízejí k upečení koláče nebo lívanečků. Na druhou stranu ale nejsou natolik odlišné, aby je nebylo možné vzájemně nahrazovat, a proto pokud vás zaujme některý recept, ale neseženete požadovanou dýni, nenechte se odradit a zkuste použít jinou odrůdu.
Jak nakupovat a skladovat dýně
Při nákupu dýně se řiďte především její slupkou. Vybírejte kousky, které nejsou nikde omačkané, poškrábané či jinak poškozené. Slupka by neměla vyschlá, zato suchá stopka je naprosto v pořádku a žádoucí.
Až dýni přinesete domů, najděte jí nějaké suché, temné a chladné místo – takto uskladněná vydrží v perfektním stavu klidně i půl roku. Zajistěte, aby okolo dýně mohl volně proudit vzduch, a příležitostně kontrolujte, zda se nikde nekazí, a vždy ji o kousek pootočte, aby nedošlo k otlačení. Čím déle bude dýně odpočívat ve vašem sklepě či jinde, tím více se v ní rozvinou chutě, vůně i nutričně hodnotné látky. Schválně někdy zkuste porovnat pokrm z tykve právě přinesené z obchodu a z té, kterou již máte nějakou dobu doma.
V okamžiku, kdy dýni nakrojíte, je nezbytné mít v záloze dostatek receptů, do nichž ji můžete v nadcházejících dnech použít. Rozkrojená dýně totiž v lednici vydrží asi týden. Pro zajištění delší trvanlivosti řezné plochy obalte potravinovou folií nebo voskovaným ubrouskem.
Pokud dýni nestihnete celou spotřebovat, můžete ji zasyrova zamrazit, na plátky nakrájenou ji usušit nebo ji rozvařit a rozmačkat na pyré a to zavařit.
Jak se poprat s dýní
Dýně je skvělá surovina, vzhledem k její tvrdé dužnině a někdy značné velikosti (muškátová dýně váží v průměru osm kilo) někdy naše snahy o její zpracování připomínají lítý boj, v němž má často převahu zelenina. Znalost správného postupu je zde klíčová. Nejprve dýni omyjte, a pokud to jde, ulomte stopku, aby vám nepřekážela. Nyní dýni postavte místem, kde byla stopka, vzhůru a rozkrojte ji na poloviny. Vezměte si lžíci a vydlabejte vláknitou dužninu se semínky. Obě poloviny rozkrojte na několik „měsíčků“, podle velikosti dýně. Z každého dílu nyní odkrojte slupku. Dílky můžete pokrájet na kostky nebo ponechat vcelku, záleží na tom, jak hodláte dýni dále upravovat. Tento postup se mírně liší u těchto dýní:
-
Hokaido – můžete vynechat loupání, slupka během tepelné úpravy krásně změkne.
-
Špagetová dýně – nekrájí se na dílky, pouze se rozpůlí a vydlabe, poloviny se poté pečou v troubě a dužnina se rozpadne na vlákna podobná špagetám.
Semínka, která jste z dýně vydlabali, určitě nevyhazujte. Můžete je využít při podzimním tvoření s dětmi, anebo je nasucho opražit na pánvi a použít k posypání polévky, salátu, chlebíčků nebo jako zdravou alternativu smažených chipsů k večernímu filmu. Tvrdá slupka semínek pražením změkne, a tak není třeba je loupat.
Příprava dýňového pyré
Některé recepty si od vás žádají dýňové pyré. Můžete ho buď koupit v konzervě, anebo si ho snadno a mnohem levněji sami vyrobit z libovolné jedlé odrůdy dýně. Oloupanou dýni nakrájíme na kostky, vložíme do hrnce, zalijeme asi 100 ml vody, osolíme malou špetkou soli, přivedeme k varu a zakryté dusíme do změknutí, cca půl hodiny. Potom změklou dýni rozmačkáme šťouchadlem na brambory nebo ji rozmixujeme či proženeme lisem na brambory. Takto připravené hladké pyré necháme zchladnout a používáme do sladkých i slaných pokrmů. V lednici vydrží asi čtyři dny nebo ho můžeme zavařit do sklenic.
Dýně nasladko
Dýňové lívance
-
150 g hladké špaldové mouky
-
85 g dýňového pyré
-
230 ml mléka
-
1 vejce
-
2 lžíce másla
-
2 lžíce třtinového cukru
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
1 lžička mleté skořice
-
špetka soli
Smícháme špaldovou mouku s třtinovým cukrem, práškem do pečiva, skořicí a solí. V jiné míse prošleháme vejce s rozpuštěným máslem, mlékem a dýňovým pyré. Tuto směs přelijeme k suchým ingrediencím a důkladně promícháme. Lívance pečeme na nepřilnavé pánvi, pokud máme např. nerezovou, nejprve v ní rozpustíme kousek másla. Lívance podáváme s čerstvým ovocem a šlehačkou nebo přelité javorovým sirupem či medem.
Dýňový mléčný shake
-
115 g dýňového pyré
-
80 g řeckého jogurtu
-
120 ml plnotučného mléka
-
½ zralého banánu
-
1 lžíce medu
-
špetka mleté skořice a hřebíčku
Všechny ingredience vložíme do mixéru a mixujeme dohladka. Shake nalijeme do sklenic (dvou menších či jedné větší) a ozdobíme kopečkem šlehačky.
TIP: Jogurt a banán můžeme předem zmrazit, získáme tak osvěžující ledový shake!
Dýně naslano
Dýňová krémová polévka
-
1 máslová dýně (asi 900 g)
-
800 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
-
200 g zakysané smetany
-
1 cibule
-
3 stroužky česneku
-
3 lžíce olivového oleje
-
2 lžičky soli
-
½ lžičky chilli vloček
-
¼ lžičky čerstvě mletého pepře
-
¼ lžičky muškátového oříšku
Máslovou dýni omyjeme, oloupeme, zbavíme semínek a vláknité dužniny a pokrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme olivový olej, orestujeme na něm cibuli a česnek a poté přidáme i dýni a restujeme dozlatova. Vše zalijeme vývarem, přidáme sůl a koření, přivedeme k varu a vaříme do změknutí dýně. Vše rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme zakysanou smetanu a polévku podáváme, nejlépe stylově posypanou opraženými dýňovými semínky a pokapanou dýňovým olejem.
Dýňové kari s cizrnou
-
½ máslové dýně
-
1 konzerva cizrny (400 g)
-
1 konzerva kokosového mléka (400 ml)
-
200 ml zeleninového vývaru
-
1 cibule
-
1 stroužek česneku
-
1 čerstvá červená chilli paprička
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžička koření garam masala
-
1 lžička mleté kurkumy
-
1 lžička mletého římského kmínu
-
½ lžičky mletého koriandru
-
1 lžička soli
-
½ lžičky čerstvě mletého pepře
-
kousek čerstvého zázvoru o velikosti asi 2 cm
Cibuli a česnek oloupeme, chilli papričku zbavíme semínek (pokud máme hodně rádi pálivé, můžeme je ponechat). Máslovou dýni oloupeme, vydlabeme a pokrájíme na kostky, zázvor oloupeme a nadrobno nasekáme, cizrnu slijeme a propláchneme. Cibuli, česnek, zázvor a chilli vložíme do mixéru a rozmixujeme na hladkou pastu. V hrnci rozehřejeme olivový olej a pastu na něm krátce orestujeme, poté přidáme sůl a všechno koření a ještě chvíli restujeme. Nyní přidáme dýni a cizrnu,promícháme s kořením a zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. Přivedeme k varu a vaříme do změknutí, tj. asi půl hodiny. Podáváme s jasmínovou rýží nebo indickými plackami chapátí.