Hlíva ústřičná jako lahodný elixír mládí a zdraví

Češi jsou národem houbařů, to už nám nikdo neodpáře. Každoročně vyrážíme do lesů s proutěnými košíky a poté si pochutnáváme na našich úlovcích. V poslední době si naši oblibu získala nenápadná houba, která v sobě skrývá mnohá tajemství. Hlíva ústřičná vám nabídne svou lahodnou chuť i léčivé účinky.

Hlíva ústřičná si vydobyla své místo v českých kuchyních, díky své všestrannosti a jemné chuti. Přidanou hodnotou její konzumace jsou příznivé účinky na lidský organismus, které znali před stovkami let již staří Číňané. Blahodárný vliv má na metabolismus, regeneraci organismu, snižuje cholesterol, příznivě ovlivňuje hojení zánětů a léčbu infekcí. Je vhodná pro diabetiky, celiaky i pro těhotné a kojící matky. Skvělá je hlíva ústřičná na posílení imunity a zlepšení stavu cévního systému. Ne nadarmo si vysloužila přezdívku elixír mládí.

Ze všech druhů hlív, které u nás rostou je tou nejhodnotnější právě hlíva ústřičná. Nejlepší recept na její přípravu lze jen těžko určit. Její použití je tak všestranné, že si vybere opravdu každý. Použít ji můžete do klasických houbových pokrmů, pochutnáte si na ní v omáčkách, polévkách, s masem, s těstovinami nebo jen tak s vejcem.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 500 g hlívy ústřičné
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce sádla
  • mletý pepř
  • paprika sladká
  • masox
  • jíška
  • majoránka
  • česnek

Postup:

Najemno nakrájenou cibuli zpěníme na sádle, přidáme nakrájenou hlívu a necháme chvíli dusit. Poté přidáme papriku a zalijeme vodou, směs osolíme a opepříme. Přivedeme k varu a vhodíme masox, necháme 20 minut vařit. Mezitím si připravíme jíšku, kterou přidáme do polévky. Nakonec dochutíme majoránkou a česnekem.

Zdraví roste na pařezu

Hlíva je dřevokazná houba, která roste na listnatých stromech. Běžně ji v přírodě nacházíme od října do února.  Pokud byste se rozhodli pro její sběr, pak ji jistě snadno poznáte. Klobouk měří něco mezi 40 a 200 mm, je jazykovitý a bývá popelavě šedý. Bílé až šedavé lupeny se sbíhají k třeni (noha houby).

V současné době se za ní ale nemusíte vypravovat do lesa. Zcela postačí zaběhnout do některého z obchodů a můžete se vrhnout na její přípravu. Hlíva se hojně pěstuje již od 80. let minulého století, a to především v Malajsii, v Indii a v Číně. V Evropě ji nejvíce pěstují v Itálii, Francii, Maďarsku a v Polsku.

Obrázek

Guláš z hlívy ústřičné

Ingredience: 

  • 400 g hlívy
  • 4 lžíce sádla
  • 2 cibule
  • 4 lžičky sladké papriky
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • sůl podle chuti
  • 2 čerstvé červené papriky
  • 4 lžičky rajského protlaku
  • 2 lžičky hladké mouky

Postup:

Na sádle zpěníme najemno nakrájenou cibuli, jakmile začne červenat, přidáme omytou a na kousky nakrájenou hlívu, krátce promícháme. Přidáme sladkou papriku, zamícháme a podlijeme vývarem. Přidáme kmín, na proužky nakrájenou papriku a protlak, přikryjeme pokličkou a dusíme doměkka. Z mouky a vody vytvoříme jíšku a nalijeme ji do guláše, pár minut provaříme, aby zhoustl.

Kristýna Horová

Cukrářská škola

V kapitolách a lekcích najdete vše, co potřebujete znát a vědět o kuchyni, surovinách i samotném vaření.
Zbožíznalství
Hledejte v našem obsáhlém slovníku

Kuchařův rádce

Rady, tipy, triky... Pokud se vám v kuchyni něco nepovedlo, nebo chcete jen poradit, rádce je tu pro vás.