Jak nejlépe vymačkáte šťávu z pomeranče
Pomerančová šťáva je zdravá, a může být poměrně levná, ale také velmi drahá. Záleží na tom, jestli si 100% šťávu koupíte, nebo jestli ji budete z pomerančů mačkat sami. Vyzkoušeli jsme čtyři možné způsoby.
Sklenice čerstvé pomerančové šťávy k snídani osvěží a váš organismus zároveň dostane docela velkou dávku důležitého vitamínu C. Pokud se nechcete po ránu zabývat mačkáním pomeranče, můžete si koupit 100 procentní šťávu, která ale pochopitelně nebude tak čerství a zdravá. Příprava čerstvé šťávy je přitom skutečně časově minimálně náročná, z hlediska financí záleží na tom, jaký způsob zvolíte.
Ruční mačkání
I když tento způsob vypadá jako nejjednodušší, není to tak. Finanční náklady jsou jen za pomeranče a vodu. Mimo umytí skleničky a nože budete s největší pravděpodobností ještě muset utřít desku kuchyňské linky, umýt si ruce a také si dávat pozor na skvrny na oblečení. Ne vždy se vám podaří koupit vhodné pomeranče, protože potřebujete kvalitní plody s tuhou slupkou, ty ale zase nebývají tak šťavnaté. Výsledný efekt tedy je, že za málo peněz i málo času budete mít málo šťávy a v ní semínka z dužniny.
Lis na citrusy
Obyčejný skleněný, plastový nebo nerezový lis na citrusy je téměř v každé kuchyni. Klasický lis, kde je uprostřed misky výstupek, na kterém z půlky pomeranče vymačkáme šťávu v současnosti nahrazují jednodušší lisy bez misky, s kterými šťávu z plodu s nimi prostě vymačkáte přímo do skleničky. Chce to trochu zručnosti, a i v tomto případě je důležitá kvalita a šťavnatost pomerančů. Ruční lisy jsou vhodné jen při občasném používání Vzhledem k většímu množství vymačkané šťávy bez semínek i snadnému umytí je cena těchto lisů v rozmezí od 60 do 250 korun celkem přijatelná.
Elektrický lis
V případě, že čerstvou šťávu z citrusů budete chtít svému tělu dopřávat častěji, pak se určitě vyplatí elektrický lis. Princip vymačkávání šťávy je stejný jako u ručního lisu, ale vymačkávací hlava je širší, práci obstará elektřina a vše také probíhá rychleji. Pokud si pořídíte lis na citrusovou šťávu s oboustranným chodem, máte zaručené i získání maximálního množství šťávy z plodu. Některé přístroje mají i lisovací trn ve dvou velikostech. Jeho výměna je jednoduchá a používá se podle velikosti plodu. Šťávu můžete ponechat v nádobě lisu, která má víčko. Nádobu, víčko, trn a sítko stačí hned po použití opláchnout teplou vodou, vše se ale může dávat i do myčky nádobí. Cena těchto elektrických lisů, které nezaberou mnoho místa, se pohybuje od 300 do 500 korun.
Odšťavňovač
Odšťavňovač je samozřejmě vzhledem k množství i kvalitě získané šťávy nejlepší, ale potřebujete mnohem víc času než u všech ostatních způsobů. Plody se musí oloupat a nakrájet, údržba a mytí po ukončení práce je také složitější než třeba u menšího elektrického lisu. Odšťavňovač si pořizujte jen v případě, že chcete z ovoce, ale i ze zeleniny získávat opravdu hodně šťávy, kterou pak třeba zavaříte. Cena odšťavňovačů se pohybuje podle jejich velikosti a vybavení od 1250 korun výš, velmi kvalitní a praktický odšťavňovač přiměřené velikosti se dá pořídit už za 1600 korun.
Co je nejlepší
Všechny čtyři způsoby jsme vyzkoušeli se stejným typem pomerančů z jednoho nákupu. Ruční vymačkávání nás vůbec nezaujalo. Vymačkávání mechanickým lisem mechanickým lisem značně záleží na tom, jaký typ lisu se použije. Původní klasika s miskou a výstupkem vyrobená z nerezu se nám líbila. Šťáva byla bez semínek, lis jsme pak jednoduše opláchli pod tekoucí vodou.
Vzhledem k získanému množství čisté kvalitní šťávy a minimální námaze i času, je nejlepší elektrický lis.
Pokud bychom šťávu vymačkávali častěji, zvolili bychom elektrický lis. Vzhledem k získanému množství čisté šťávy, vynaložené minimální námaze i času a jednoduché údržbě je to určitě nejlepší řešení. Odšťavňovač je větší, jeho údržba složitější a pro každodenní běžné používání je poměrně nepraktický.
Kdyby jsme se měli rozhodovat jen podle kvality a množství šťávy, pak je samozřejmě nejlepší odšťavňovač, ale elektrický lis za ním zaostává skutečně jen minimálně. Mechanický lis je možné doporučit v případě, že šťávu vymačkáváte pouze občas, a na ruční vymačkávání raději opravdu zapomeňte.